Kolumni Raimo Vahtera:
Toivon, uskon, paranen

Yksityislääkäri voi vaikka tanssia intiaanitanssia potilaan ympärillä tai lyödä häntä Raamatulla päähän, ja sairausvakuutus korvaa mukisematta lääkärissä käynnin.

Näin kirjoittivat Kelan Itä-Suomen vakuutusalueen ylilääkäri Jyrki Elo ja Kuopion yliopiston terveyssosiologian dosentti Markku Myllykangas Helsingin Sanomissa 4.2.

Heidän mukaansa porsaanreikä uskomuslääkinnän julkiseen tukeen on auki, mikäli myös lääketieteellisen koulutuksen tuoma ajattelu osoittautuu pintasilaukseksi.

Uskomuslääkintä leviää myös Suomessa - oletko valmis maksajaksi? he kysyvät.

Tutun sanonnan mukaan jokainen tulee uskollaan autuaaksi. Nykyisin aika moni uskoo tulevansa uskollaan myös terveeksi.

Eikä siinä mitään, kunhan fyysiseen parannukseen uskova maksaa hoitonsa itse, eikä iske poppamiehen suolaista laskua yhteiskunnan piikkiin.

Farmakologian ja kliinisen farmakologian dosentti Veijo Saano kuvasi ongelmaa taannoin lehtemme lääketiede-palstalla.

Ero lääketieteen ja uskomuslääkinnän välillä on mm. siinä, että lääketieteen puolella pyritään testaamaan hoitoja ja pääsemään eroon tehottomista hoidoista, kun uskomuslääkintä harvoin luopuu mistään vaan kehittää koko ajan uusia menetelmiä.

Saanon mukaan uskomuslääkintä pyrkii yksittäistapausten kautta yleistämään asioita. Se ei myöskään tutki mitä tapahtuu solutasolla tai väestötasolla.

Jos usko energiakenttien tai internet-etähoidon parantavaan voimaan auttaa yhtä, otaksutaan sen auttavan muitakin. Ainakin maksuhalukkaita asiakkaita.

Samaisella lääketiede-palstalla esiteltiin myös Ulla Kurkisen pro gradu-tutkimusta, jossa kartoitettiin Turussa tarjolla olevaa vaihtoehtoista lääkintää.

Tarjontaa on joka vaivaan ja lähtöön. Se kasvaa nopsasti kysynnän myötä.

Kurkisen mukaan vaihtoehtoista lääkintää, tai täydentäviä hoitomuotoja kuten sievemmin sanotaan, haetaan usein sairauksiin, joihin lääketiede ei tepsi. Usein nämä hoidot koetaan viimeisenä mahdollisuutena.

Syöpäpotilas, johon lääketieteen keinot eivät enää tepsi, voi hädässään hakata rahansa vaikka mihin, jos hän uskoo, että niistä voi olla hänelle apua.

Kun uskoa lujitetaan kertomuksilla, joissa ihmeparannuksia on tapahtunut, kauppa voi käydä hyvinkin.

Vaikka apua haetaan useimmiten johonkin vaivaan, osalle kysymys on Kurkisen mukaan vain itsensä hemmottelusta. Ihmisen on ikävä ihmisen luo.

Sairaiden ja maksajien kannalta on tärkeää, että säilyy selvä ero kuppauksen ja kuppauksen välillä.

Hitaasti katoavaan kansanperinteeseen kuuluu kuppaus, jonka kysyntä virkistyy aina välillä. Kun kuppauksella tarkoitetaan pelkkää rahastusta, ollaan hoitomuodossa, jota ei ainakaan yhteiskunnan pidä tukea.

Jos joku haluaa maksaa silmänlumeesta, siitä vaan jos varaa on.

Jos uskoo suoneniskentään, kannattaa suosia SPR:n veripalvelua.

Elon ja Myllykankaan mukaan uskomuslääkintä jäänee meillä onneksi pääosin julkisen rahoituksen ulkopuolelle lukuunottamatta niitä yksityislääkäreitä ja hoitolaitoksia tai niitä harvoja terveyskeskuksia, jotka sulauttavat hoidot virallisen, lääketieteellisesti perustellun hyvän hoitokäytännön joukkoon laajempien markkinoiden tai asiakastyytyväisyyden toivossa.

He muistuttavat, että terveysmarkkinoilla kuluttajansuoja on kehittymätöntä. Mahdollisuudet ihmisten harhaan johtamiseen ovat otolliset.

Ihmisiä on aina johdettu harhaan ja ilmeisesti aina johdetaan.

Osa haluaa tulla johdetuksi harhaan. Harhaanjohtajan perässä hiihtäminen on vaivattomampaa kuin umpihankea tarpominen.

Tärkeää on, että yhteiskunnan niukkoja resursseja ei haaskata terveysmarkkinoiden onnenpyöriin.

Kirjoittaja Raimo Vahtera on Turun Sanomien päätoimittaja.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.