Tarvitaanko joka asiaan palkattu virkamies

Saako Turku keskushallintoonsa alueasukastyön osallisuushankeprojektikoordinaattorin? Saa, mikäli asiaa koskeva ehdotus menee läpi kaupunginhallituksessa. Toivottavasti tehtävälle keksitään siinä vaiheessa asukasläheisempi nimitys.

Perustelut projektin toteuttamiseksi ja koordinaattorin palkkaamiseksi täyttivät 12 sivua (kh.es.lista 26.1.98) ja ehdotus täytäntöönpanoksi vielä kaksi sivua, mutta tästä perusteellisuudesta huolimatta en käsittänyt, miten projektia käytännössä hoidettaisiin. Tosin minun ei ole tarviskaan sitä ymmärtää, riittää kun asiaan vihkiytyneet ymmärtävät.

Sen kuitenkin oivalsin, että em. al-as-os-ha-pro-ko:n avuksi tarvitaan yhdyshenkilöverkosto, joka hallintoylilääkärin mukaan onkin jo olemassa Terve kaupunki -projektin yhteydessä, nyt on vain tärkeää olemassa olevien rakenteiden vakinaistaminen, kuten hallintoylilääkäri asian ilmaisi. Tarkoittaako tämä selkokielellä, että joukko väliaikaisesti tai vapaaehtoisesti hoidettuja tehtäviä olisi vakinaistettava so. virkamiehitettävä hoitamaan tätä al-as-os-jne-projektia.

Pelkään, että tässä on lähdetty liikkeelle maailmoja syleilevistä suunnitelmista, jotka ennen pitkää luisuvat käsistä (myös niiden kustannukset) ja joita kukaan ei ajan pitkään hallitse. Samalla saattaa tuhoutua koko sinänsä hyvä idea. Olisi myös hyvä muistaa, että näitä samoja asioita on hoidettu jo vuosia, vähin äänin, hyvin tuloksin ja ilman minkäänlaisia korvauksia.Tätä toimintaa kutsutaan yksinkertaisesti kaupunginosaseuratoiminnaksi.

Alueasukastyöhön ovat tämän lehden palstoilla vakavasti puuttuneet Pirjo Ranti 23.11.97 ja Tuulikki Grönberg 1.2.98. Ranti sai kirjoitukselleen vastineen, jossa mm. todettiin, että Aluetyökokeilu on ajan hengen mukainen uusi työmuoto. Mitä tarkoittaa ajan hengen mukainen? Sitäkö, että omaehtoinen talkootyö on vanhanaikaista ja, että sen asemasta tarvitaan palkattua virkamieskoneistoa ja ylhäältä päin tulevaa ohjausta. Tällä lauseella mitätöitiin kaupunginosaseurojen ja muiden alueellisten yhdistysten tähänastinen, arvokas ja aidosti asukasläheinen toiminta.

Kaupunginhallituksen listalta ei käynyt ilmi, kuinka paljon tämä uusi työmuoto tulisi kustantamaan. Ehkä sitä ei ole edes laskettu. Puhutaan miljoonasta, ylikin, - uskomatonta, kun rahasta kuulemma on kaupungilla puutetta.

Jos näin suurisuuntaista organisaatiota yleensä ryhdytään puuhaamaan, tulee sille tehdä tiukka ja selkeä talousarvio ja sen rahankäyttöä on ankarasti valvottava.

Jos nyt kyselisi kustannusten perään, saattaisi saada yhtä epämääräisen vastauksen kuin sain vuosia sitten tiedustellessani huolestuneena, mitä Terve kaupunki -projekti meille maksaa. Minulle sanottiin iloisesti, että ei se meille mitään maksa, valtio sen maksaa. Ahaa, no mikäs siinä sitten, ajattelin ja nyökyttelin päätäni ymmärtämisen merkiksi, ja samalla ihmettelin pitäisikö minun olla huojentunut vai ei.

Kirsti Saksa

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.