Karjalassa tarvitaan
suomalaista sisua

Tämän lehden 26.1. ilmestyneessä numerossa vastasin Timo Saarniemen loukkaavaan toppuutteluun Karjala-kysymyksessä. Tein hänelle myös kaksi kysymystä, mutta sain vastauksia, sekä yhden kysymyksen vain kahden nimimerkin takaa.

Nimimerkki Tuleva sotamies (TS 31.1.) uskoo Karjalan palauttamisen tuovan rajalinjan liian lähelle Pietaria, että se huolestuttaisi Venäjää. Tästä syystä hän on myös valmis hyväksymään suomettumisilmiön kaikessa ahdistavuudessaan.

Nyt on kuitenkin niin, että uusi sotimistapa ja uudet aseet ovat muuttaneet tätä tilannetta siten, ettei Pietarin puolustus suuremmin kärsisi, mikäli raja palautettaisiin ennalleen. Toinen mahdollisuus on tehdä Viipurin ympäristöstä aseeton alue, jolloin rajan läheisyydestä ei olisi mitään haittaa Pietarin puolustukselle.

Nimimerkki Rahalla parempaakin käyttöä (TS 31.1.) kysyy minulta ja ilmeisesti muilta Karjalan palautusta haluavilta, että mistä on löydettävissä rahat 500000 ihmisen elättämiseen.

Tähän vastaan: Osa siellä olevista palaa Venäjälle ja varmasti osa sinne jäävästä nuoremmasta väestöstä on ihan kunnon ihmisiä, kunhan heitä kohdellaan oikeudenmukaisesti ja annetaan mahdollisuus. On myöskin tehty tarkkoja laskelmia siitä miten palautetun Karjalan talous saadaan kuntoon kymmenessä vuodessa ilman verovaroja.

Nämä laskelmat pohjautuvat paljolti Karjalan mittaviin luonnonvaroihin, maantieteelliseen asemaan itä-länsi -sektorilla (maa- ja meritie -yhteydet). Vielä kun palautetaan mieliin, minkä uroteon sodassa köyhtynyt Suomi pystyi näyttämään maailmalle maksaessaan sotavelkansa ja hoitaessaan siirtolaiskysymyksensä mallikelpoisesti. Tähän kun lisätään vieläkin voimassa oleva suomalainen sisu ja raivaajahenki, niin varmasti potentiaalia löytyisi myös palautetun Karjalan jälleenrakentamiseen.

Samainen nimimerkki kuvasi nykyistä Karjalaa yhtenäiseksi kaatopaikaksi. Tässä hän on oikeassa ja juuri siksi siellä nyt tarvittaisiin suomalaista sisua ja osaamista. Kun vielä Karjalan palauttaminen tapahtuisi EU:n myötävaikutuksella sekä valvonnassa, niin siitä olisi taatusti hyötyä Karjalaan jäävälle venäläisvähemmistölle ja Venäjän imagolle laajemmastikin ottaen.

Karjalan kaunis luonto on turmeltunut täysin, Laatokka on siitä yksi surkea esimerkki.

Valto Virolainen

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.