Vielä yhteisöverosta

Ehdotus yhteisöveron tuoton uusiksi jakoperusteiksi on juuri sellainen kuin ennakoin tässä lehdessä 1.2. julkaistussa mielipiteessäni. Kuntaliiton seurantaryhmän kokouksessa 3.2. paljastui lisää heikkouksia järjestelmän perusteissa. Uudistus on tyypillinen epäuudistus, jossa ensin pyritään johonkin ideaaliin ja sitten sitä riisutaan eri tarpeisiin.

Puutun asian uutisointiin. Koelaskelmat perustuvat verotustietojen osalta vuoteen 1995, joten ne eivät tietenkään ole tae tulevasta verotulokehityksestä. Koelaskelmat oli jossakin uutisoitu siten, että 400 kuntaa menettää ja sata voittaa. Hämmästyttävää epätarkkuutta: Suomessa on 452 kuntaa ja tämä uudistus ei edes koske Ahvenanmaan kuntia.

Tosi on, että vuonna 1995 olisi voinut käydä niinkuin uutisoitiin - yhteisöverotuksen osalta. Asia on kuitenkin kokonaisuus: koelaskelmien mukaan, ottaen huomioon valtionosuusjärjestelmään sisältyvä verotulojen tasaus, vain alle sadassa kunnassa olisi tapahtunut nettomuutosta. Tulos on kuitenkin epätarkka, koska laskelmat edellyttäisivät noin 500 miljoonan markan lisäpanosta valtiolta, mitä ei kuitenkaan anneta vaan se saadun vastauksen mukaan otetaan tämän järjestelmän sisällä pois. Miten, ei ole tiedossa.

Pääkirjoituksessa (TS 4.2.) nähtiin uudistuksessa eväitä kannustavaan elinkeinopolitiikkaan, kun yritys maksaa veronsa suoraan sijaintikunnalleen. Järjestelmään sisältyvät piirteet tekevät tästä kuitenkin sattumanvaraisen.

Verotulot ja verotulojen tasaus eivät sisällä kannustavaa elementtiä sillä tavalla kuin pääkirjoituksessa lienee arvioitu. Viitaten em. koelaskelmiin voi todeta, että kaikissa kunnissa olisi tapahtunut muutos verotulojen puolella. Verotulojen tasaus neutraloi kuitenkin tämän muutoksen yli 300 kunnassa kokonaan, ts. nettovaikutus olisi nolla. Jos siis kunta kuuluu tasauksen piiriin, niin (yritys)verojen lisäyksen merkitys on nolla.

Toinen esimerkki. Naantali kuuluu nyt niihin kuntiin, joilta valtionosuuksia leikataan verotulojen tasauksen nimissä. Jos Naantaliin tulee lisää yritysverotuloa niin lisäys on vain 60 prosenttia, koska siitä leikataan 40 prosenttia verotulojen tasauksen nimissä.

Juha Heinonen
Kaupunginkamreeri
Naantali

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.