Pääkirjoitus 8.2. 1998:
Piispanvaalin
ehdokasasettelu
nykyisellään
turhan häveliäs

Turun arkkihiippakunnan piispanvaalin koekierroksella äänestysprosentti kohosi lähes 90:een. Se enteilee aktiivi sta osallistumista myös varsinaiseen vaaliin.
Turun arkkihiippakunnan piispanvaalin koekierroksella äänestysprosentti kohosi lähes 90:een. Se enteilee aktiivi sta osallistumista myös varsinaiseen vaaliin.

Turun arkkihiippakunta saa kauan kaivatun toisen piispan todennäköisesti jo tulevana kesänä. Valmistelut uuden viran täyttämiseksi ovat täydessä käynnissä. Päättyvällä viikolla pidetty koevaali antaa aiheen odottaa loppuun asti tiukkaa kilpaa.

Ensi kerran lakisääteisesti järjestetty piispanvaalin koekierros osoitti, ettei virkaan ole yhtään ratkaisevasti muita vahvempaa ehdokasta. Vaikka arkkihiippakunnan pääsihteeri Ilkka Kantola ja tuomiorovasti Jukka Paarma nappasivat selvästi suurimman äänisaaliin, lähes toinen puoli 829 valitsijan kannatuksesta jäi hajalleen ympäri kenttää.

Vajaan kuukauden kuluttua järjestettävän varsinaisen vaalin jännitystä lisää valintamenettely. Periaatteessa äänestää voi ketä tahansa Suomen luterilaisen kirkon sadoista papeista. Pisimmän korren vetää se, joka pystyy lähiviikkoina parhaiten kokoamaan kannatusta omiin nimiinsä.

Jo koevaalia edeltäneessä kampanjoinnissa ilmeni tiettyä pyrkimystä alueelliseen, teologiseen, kirkkopoliittiseen ja sukupuolen mukaiseen profilointiin.

Ainakin viimemainitussa rintamalinjojen vetäminen näytti onnistuvan kehnonlaisesti. Naisvalitsijoiden lojaalisuus porilaista teologia Marjatta Kaartista kohtaan petti pahasti jo ennen äänestystä.

Kirkollisten piirien tyynen arvokkaan pinnan alla on tehty ajoittain railakasta ja repivääkin vaalityötä. Innokkaimmat lobbarit ovat syytelleet toistensa ehdokkaita jopa valehtelusta. Jotkut kannattajakunnat ovat käyttäneet asiansa ajoon aina yhtä tehokasta mediaa, sanomalehteä. Tosin kohderyhmän kannalta tällä kertaa vähemmän tehokkaasti.

Lähinnä kirkon henkilöstön esipaimenena toimivan piispan valintatapa on edustuksellisen demokratian pelisääntöihin tottuneille aikamoinen kummajainen.

Virkaan ei saa pyrkiä, mutta ehdokkaaksi voi joutua jopa vastoin tahtoaan. Äänioikeus on kaikilla hiippakunnan papeilla, mutta toinen puoli äänivallasta seurakuntien valitsemilla maallikoilla. Ehdokkuuden pitäisi perustua aidolle kannatukselle, vaikka teologisen ihanteen mukaan piispaksi voi tulla vain ylhäältä ja kutsuttuna.

Vaalin ehdokasasettelu on kaikkinensa turhan salamyhkäinen. Ajetaan ikään kuin sammutetuin lyhdyin, jotta valinta näyttäisi ulospäin häveliäämmältä. Samalla joudutaan turvautumaan koeäänestyksen kaltaisiin vippaskonsteihin, jotta vaalin asetelmista saataisiin edes jonkinlainen selvyys.

Aikana, jolloin kirkollinen liberalismi on mahdollistanut tunnukset seurakuntavaaleissa myös piispan valinnassa luulisi rohjettavan siirtyä avoimeen ehdokasasetteluun. Normaalien valitsijayhdistysten kautta hiippakunnassa vallitsevat näkemykset, painotukset ja pyrkimykset kanavoituisivat niin, että tärkeään virkaan tulisi kutsuttua mahdollisimman pystyvä ja laajaa kannatusta nauttiva henkilö.

Kirkolliskokouksessa yritettiin taannoin turhaan ajaa läpi nykyistä selkeämpää käytäntöä. Hanke kilpistyi teologien vastustukseen. Herää kysymys, miksi.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.