Tuomiokirkkoa
kehitetään, ei pilata

Nimimerkki Vanhan turkulaisen mielipidekirjoituksesta (TS 4.2.) asiaan perehtymätön saa kuvan, että Turun tuomiokirkon kaikki penkit on viety pois. Näin ei ole asianlaita. Vain kirkkosalin etuosan pitkittäispenkit ovat poissa. Ne ovat nyt varastossa, ja ne tullaan korvaamaan tuoliriveillä. Kun tuomiokirkko konservoitiin parikymmentä vuotta sitten mahdollisimman tarkasti keskiaikaiseen asuun, etupenkkien poistamista harkittiin jo silloin.

Minkäänlaiseen kulttuurivandalismiin ei ole syyllistytty. Tuomiokirkkoa ei pilata, vaan sitä kehitetään jatkuvasti entistä monipuolisemmaksi sakraalitilaksi. Museovirasto seuraa tarkasti tuomiokirkossa tehtäviä muutoksia.

Järjestelyillä on saatu aikaan, että keskikäytävä on edestä leveämpi. Monet lattian hautamuistomerkit on samalla saatu esiin.

Siirrettävät tuolirivit antavat uusia mahdollisuuksia perhekirkkojen ja muiden erityisjumalanpalvelusten pitoon. Esimerkiksi iltakirkko voi olla puhutteleva, kun muu osa kirkkosalista on hämärää, ja etuosa, missä pappi ja sanankuulijat ovat, on valaistuna.

Tuomiokirkossa on siirrettävä alttari, jota käytetään mm. perhekirkoissa ja sanajumalanpalveluksissa kirkon etuosassa vanhan ja perinteisen alttarin sijaintipaikalla. Ehtoollisen vietto tämän alttarin luona on mahdollista, kun kulkua estävät pitkittäispenkkien etuosat eivät ole enää luomassa ahtautta.

Kirkko on aina ensisijaisesti kirkko eikä konserttisali. Turun tuomiokirkko on kuitenkin yksi Euroopan parhaimmista konserttisaleista. Sen katedraaliakustiikka on ainutlaatuinen. Olisi mahdollisuuksien tuhlausta, ellei tuomiokirkossa esitettäisi sinne sopivaa, erityisesti kirkkomusiikkia.

Tuolirivien siirreltävyys tekee nyt mahdolliseksi suurien kuoro- ja orkesteriteosten esittämisen. Kuluneella viikolla on voitu taas kokea, miten upeasti katedraali soi. Viime vuonna tuomiokirkossa oli 66 konserttia, kuulijoita yli 27000.

Jouko Hallia
Turun ja Kaarinan
seurakuntayhtymän
tiedotuspäällikkö

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.