Työsuojelutarkastuksilla tullaan
palamaan myös ylityömäärien selvittelyyn

Palomieslakkoa koskeneen uutisen (28.1.) johdosta muutama tarkentava huomautus työsuojeluviranomaisen näkökulmasta.

Useimmissa palolaitoksissa noudatetaan säännöllisen työajan osalta työaikalain 14 :n mukaista poikkeuksellista järjestelmää, jonka työsuojelupiirin työsuojelulautakunnan poikkeuslupajaosto on myöntänyt.

Järjestelmä perustuu 24 tunnin mittaisiin työvuoroihin, joissa tehollisen työajan pituus saa olla enintään 12 tuntia. Keskimääräinen viikkotyöaika tasoittuu 42 tuntiin useamman viikon pituisena tasoittumisjaksona. Tavanomainen työvuororytmi voi olla sellainen, jossa yhden 24 tunnin työvuoron jälkeen on kolme vapaapäivää.

Tähän järjestelmään lakkotilanne ei suoranaisesti vaikuta. Säännöllisen työajan ylittävät työtunnit muodostuvat ylityöksi. Järjestelmän perusteena on se, että työ on laadultaan sellaista, että sitä suoritetaan vain aika ajoin sen vuorokautisen työajan kuluessa, jona työntekijän on oltava valmiina työhön.

Työaikalain 19 :n mukaan ylityötä saadaan teettää enintään 138 tuntia neljän kuukauden ajanjaksona aikana, kuitenkin enintään 250 tuntia kalenterivuodessa. Työnantaja ja työntekijöiden edustaja tai henkilöstöryhmä yhdessä voivat sopia lisäylityön tekemisestä. Lisäylityn enimmäismäärä on 80 tuntia kalenterivuodessa. Vanhan työaikalain mukainen viranomaisen (poikkeuslupajaosto) myöntämä lisäylityölupa ei ole enää mahdollinen, vaan ylityömäärät ovat edellä kuvatut.

Kalenterivuoteen kohdistuvan rajoituksen osalta laskenta on alkanut nollasta vuoden vaihteessa. Mikäli kysymys on työaikalain 21 :n tarkoittamasta hätätyöstä, tuntimääriä ei lasketa ylityöksi.

Hätätyöt tulee ilmoittaa työsuojeluviranomaiselle. Tällaisia ilmoituksia ei tietääkseni ole tehty, vaikka niitä ainakin suurpalojen kohdalla voi muodostua. Hätätyö on eri asia kuin julkisuudessa esillä ollut suojelutyö, joka on kunnallisen virkaehtosopimuksen mukainen käsite. Työsuojeluviranomaisen toimivaltaan ei kuulu suojelutyön arviointi.

Työntekijöiden kohdalla ylityön teettäminen edellyttää suostumusta. Viranhaltijoiden, joita ilmeisesti lähes kaikki palomiehet ovat, kohdalla tilanne on toinen. Julkisen yhteisön virkamies tai viranhaltija ei saa kieltäytyä ylityöstä, jos sen tekeminen on työn laadun ja erittäin pakottavien syiden vuoksi välttämätöntä. Hätätyön teettäminen ei edellytä suostumusta, vaan työntekijät ja viranhaltijat ovat velvollisia sitä suorittamaan.

Työaikalain noudattamiseksi työsuojeluviranomaisilla ei ole käytettävissään hallinnollisia pakotteita. Työaikalain ylityön enimmäismäärien rikkomisesta voidaan työnantajan edustajat tuomita työaikarikkomuksesta sakkoon.

Työnantajan edustajien (palopäällystön) on huolehdittava, että työ voidaan suorittaa turvallisesti ja sitä tekevät työntekijät ovat tehtäväänsä kykeneviä. Heidän tulee olla myös työkuntoisia eli heidän työkuntonsa ei saa olla esimerkiksi väsymyksen vuoksi laskenut. Mikäli työntekijöiden työkyky on väsymyksen johdosta niin alentunut, että siitä voi seurata välitön hengen tai terveyden menettämisen vaara, työsuojelutarkastaja voi kieltää työn teon.

Edellä esitetyistä seikoista on keskusteltu työsuojelupiirin edustajien ja palopäällikköjen kanssa. Työsuojeluviranomaiset ovat kiinnittäneet huomiota palomiesten työkykyiseen seurantaan. Ylityömäärien selvittelyyn tullaan työsuojelutarkastuksilla palaamaan. Tässä vaiheessa rohkenen epäillä artikkelissa mainittuja lukuja.

Vesa Ullakonoja
Turun ja Porin työsuojelupiirin lakimies

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.