Pääkirjoitus 5.2. 1998:
Ylimalkaisuutta ja arvoituksia
presidentin eduskuntapuheessa

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari avasi valtiopäivät keskiviikkona. Puhemies Riitta Uosukainen seurasi presiden tin puhetta.
Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari avasi valtiopäivät keskiviikkona. Puhemies Riitta Uosukainen seurasi presiden tin puhetta.

Eduskunta on palannut joululomaltaan aloittamaan vuoden 1998 valtiopäivät, joista vaalien läheisyyden takia on tulossa poikkeuksellisen pitkät. Tämän eduskunnan viimeiset valtiopäivät ovat myös lainsäädännöllisesti tavallista merkittävämmät. Sekä tasavallan presidentti Martti Ahtisaari että puhemies Riitta Uosukainen nostivat molemmat valtiopäivien avajaispuheidensa keskeiseksi aiheeksi ensi viikolla käsittelyyn tulevan valtiosääntöuudistuksen.

Presidentti ja puhemies vakuuttelivat tyytyväisyyttään eduskuntaan tulevaan hallituksen esitykseen valtiosääntöuudistukseksi, joka on tarkoitus saattaa voimaan samana ajankohtana, kun tasavallan presidentti astuu virkaansa vuoden 2000 maaliskuun alussa.

Ahtisaari ei puheessaan tuonut julki uusia näkemyksiä asiasta, johon hän muutenkin on suhtautunut koko valmistelun ajan varsin vaitonaisesti. Hän ilmoitti eduskunnalle kuitenkin olevansa tyytyväinen hallituksen esitykseen, jossa turvataan presidentin kannalta oleellisin eli ulkopolitiikan yhtenäisyys ja johdonmukaisuus. Ahtisaaren tulkinnan mukaan tasavallan presidentti johtaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa jo vakiintuneen käytännön ja menettelytapojen mukaisesti valtiosääntöuudistuksen jälkeenkin.

Presidentti ei kuitenkaan erikseen puuttunut ollenkaan kiistaan pääministerin valintamenettelystä ja hallituksen muodostamisesta. Tämä kysymys jakaa nykyisen eduskunnan pahasti. Vaikka valtiosääntöuudistus ensi viikolla alkavassa käsittelyssä tuleekin hyväksytyksi keskustan vastustuksesta huolimatta yksinkertaisen enemmistön turvin, jää uudistuksen lopullinen kohtalo yhä epävarmaksi. Ensi vuonna valittavan eduskunnan on hyväksyttävä se kahden kolmasosan enemmistöllä.

Ahtisaari oli puheessaan oikeassa todetessaan, ettei uudistus tähtää Suomen valtiojärjestyksen mullistamiseen, mutta se ottaa uudella vuosituhannella huomioon Euroopan unionin jäsenyyden vaatimukset.

Joka tapauksessa uudistus on Suomen oloissa historiallinen muutos. Siksi monet ymmärrettävästi odottivat presidentiltäkin täsmällisiä kannanottoja myös sen yksityiskohtiin.

Presidentti mainitsi puheessaan viittauksen omaisesti myös useita muita asioita, jotka tulevat eduskunnassa esille jo kevätkauden aikana. Hänen varaukseton tukensa Suomen Emu-jäsenyydelle on ollut entuudestaan tiedossa.

Puheen sisältämä lyhyt ulkopoliittinen katsaus sisälsi kohtia, jotka eivät hevin avaudu sen paremmin asiantuntijoille kuin tavallisille kansalaisillekaan. Mitä presidentti mahtoikaan tarkoittaa todetessaan, ettei Suomella ole itsenäisyytemme aikana ollut aiemmin hyviä suhteita kaikkiin naapurimaihimme, mutta nyt on?

Myös aiempi vakiintunut turvallisuuspoliittinen ilmaisu Suomen liittoutumattomuudesta ja itsenäisestä puolustuksesta sai Ahtisaaren puheessa muodon liittoutumattomuus ja yhteistyö Naton uusissa rakenteissa.

Tulossa näyttäisi olevan uutta historian tulkintaa ja liikehdintää puolustuspolitiikan alueella.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.