Pääkirjoitus 4.2.1998:
USA:n sietokyky loppumassa,
mutta Irak temppuilee edelleen

Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat nostaneet sotilaallista valmiuttaan Persianlahdella Irakin asetarkastuskiistan jatkuessa yh&a uml; kärjekkäämpänä.
Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat nostaneet sotilaallista valmiuttaan Persianlahdella Irakin asetarkastuskiistan jatkuessa yh&a uml; kärjekkäämpänä.

YK:n ja Irakin nokittelu asetarkastuksista mutta ennen kaikkea Yhdysvaltain ja Irakin jälleen kerran raskaaksi arvovaltaisteluksi kehittynyt monisäikeinen kiistely lähestyvät vääjäämättä aseellista yhteenottoa.

Äärimmäisen ristiriitaiset tulkinnat siitä, mitä käydyissä kansainvälisissä neuvotteluissa oikeastaan on sovittu, ovat omiaan lisäämään käsitystä, että Yhdysvallat liittolaisineen on vakavissaan valmistelemassa tuntuvaa sotilaallista iskua Irakin arkoihin kohteisiin.

Venäläisten sovittelijoiden näkemys, jonka mukaan Saddam Hussein olisi suostunut avaamaan myös lukuisat palatsinsa YK:n asetarkastajille, on osoittautunut vääräksi. Näkemys on jyrkästi kumottu Bagdadissa, jossa kiistetään koko asiasta edes keskustellun.

Yhdysvaltain ulkoministerin Madeleine Albrightin kiertomatka Lähi-idän maissa viittaa vahvasti taivutteluun sotilaalliseen voimankäytön tukemiseen. Myös lähettiläs Bill Richardsonin kierros YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvien jäsenmaiden pääkaupungeissa on tulkittavissa tuen hankkimiseksi Washingtonissa valmisteilla olevalle hyökkäykselle.

Toistaiseksi kuitenkin vain Britannia ja Kuwait ovat sekä poliittisesti että sotilaallisesti ilmaisseet kannattavansa rankaisuiskua irakilaisiin kohteisiin.

Huoli Saddam Husseinin tottelemattomuudesta on aito ja perusteltu. Irakilla tiedetään joukkotuhoaseiden hävittämisestä huolimatta olevan edelleen valmius nopeasti valmistaa ainakin biologisia aseita. Myös niiden ampumiseen vihollismaihin tarvittavia aseita uskotaan edelleen olevan tarkastajilta salatuissa varastoissa.

Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteerin Kofi Annanin tuore ehdotus kriisin laukaisemiseksi näyttää kuitatun vähin äänin. Annan ehdotti, että Irak saisi tarkastusten sallimisen vastapainoksi tuntuvasti lisätä öljynmyyntiään kansainvälisillä markkinoilla. Rahat tulisi edelleen käyttää vain elintarvikkeiden ja lääkkeiden ostamiseen.

Yhdysvaltain varustautuminen Persianlahden alueella on vielä kaukana edellisen sodan tasosta. Osaksi siksi, että entiset liittolaiset eivät ole nyt kovin hanakoita ottamaan alueelleen amerikkalaisten kalustoa, osaksi siksi, ettei suunnitteilla ilmeisesti olekaan täysimittainen sota Irakia vastaan.

Yhdysvalloilla arvioidaan olevan alueella noin 25000 miestä ja kolmisen sataa taistelukonetta, joista osa tulisi operoimaan kolmelta lentotukialukselta.

Määrä on pieni aikaisempaan yhteenottoon verrattuna. Nopeat täydennykset ovat kuitenkin mahdollisia, jos esimerkiksi Saudi-Arabia on suostuvainen yhteistyöhön Saddam Husseinia vastaan.

Vielä on mahdollista, että Irak taipuu yhteistyöhön YK:n asetarkastajien kanssa annetuin ehdoin. Yhdysvaltain tiimalasissa hiekka on jo kuitenkin uhkaavasti valumassa loppuun ja kärsivällisyyden raja ylittymässä.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.