Piispan virka tulee
ylhäältä ja
siihen kutsutaan

TS/Arto Takala<br />Turun arkkihiippakunnan piispaehdokkaiden etukäteiskannatuksen selvittämiseksi järjestetään tän&a uml;än koevaali. Uusi piispan virka tulee Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituliin, joka sijaitsee Vanhassa Akatemiantalos sa.
TS/Arto Takala
Turun arkkihiippakunnan piispaehdokkaiden etukäteiskannatuksen selvittämiseksi järjestetään tän&a uml;än koevaali. Uusi piispan virka tulee Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituliin, joka sijaitsee Vanhassa Akatemiantalos sa.

Kirkolliskokous on päättänyt perustaa Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituliin piispan viran. Arkkihiippakunnassa tulee siten olemaan arkkipiispa ja piispa, jonka viran nimikkeenä on oleva arkkihiippakunnan piispa. Erehdysten mahdollisuus tässä virkanimikkeiden kohdalla tulee kyllä olemaan.

Tarkastelen asioita lähinnä valitsijamiesten näkökulmasta.

Piispaehdokkaiden etukäteiskannatuksen selvittämiseksi järjestetään koevaali tänään ja itse lopullinen vaali 4.3.

Kun olen havainnut, että valitsijamiesten keskuudessa on ilmennyt runsaasti epätietoisuutta - eikä ihme - kirkon vaaliorganisaatiosta eli ennen kaikkea siitä, asetetaanko ja millä tavoin kirkon taholta ehdokasjärjestely. Tästä syystä järjestettiin Naantalin rovastikunnassa valitsijamiesten ehdotuksesta epävirallinen kokous 23.1. Tämän kokouksen puheenjohtajaksi lääninrovasti nimesi allekirjoittaneen.

Tässä kokouksessa todettiin, että:

1. kirkon taholta ei suoriteta ehdokasorganisaatiota, jota kyllä jotkut valitsijamiehet olivat odottaneet, vaan sen korvaa jokaisen oma aktiivisuus, ehdokastaustojen selvittely, jopa puskaradio.

2. vaalissa voi olla kirkkolain 18 luvun 4 :n 1 mom:n mukaan ehdolla jokainen pappi, jonka valitsijat katsovat jumalanpelon, opin ja kyvyn puolesta kelvolliseksi piispan virkaan.

3. arkkihiippakunnan lääninrovastien kokouksessa 25.11.1997 tuotiin esille piispaehdokkaita. Kun tässä 11 nimen luettelossa on pääasiassa kirkkoherroja ja teologian tohtoreita, on se omiaan osaksi sekoittamaan valitsijamiesten päätösten puntarointia. Kokouksen ehdotus oli siis suositus eikä siten tyhjentävä.

Eräs piispaehdokas toteaa haastattelussaan, että kannatuspohjan pitää syntyä aidosti. Tästä olen periaatteessa samaa mieltä, kun asiaa tarkastellaan piispaehdokkaan kannalta. Mutta valitsijan roolista käsin tätä aitoutta ei murenna se, että kirkolla olisi selvempi vaaliorganisaatio.

Erään toisen piispaehdokkaan kannattajat puolestaan näkevät, että edetään pienin ja hiljaisin askelin ehdokkuusasioissa. Tämä ei mielestäni enää sovi nykyaikaan. Aktiivisuus voittaa, ei pyrkyryys tai itsensä korostaminen. Tästä ovat esimerkkeinä seurakuntavaalit, jotka muuten taas lähestyvät. Kun on pyritty muodostamaan aktiiviseurakuntaväen valitsijayhdistyksiä, tämä ei usein ole tuottanut tuloksia, vaan poliittiset ryhmät ovat omineet näin jätetyn aukon.

Kaiken tämän piispanvaali-informaation tarkoituksena on lopuksi muistuttaa, että virka tulee ylhäältä ja siihen kutsutaan.

Pentti Ahvio
Kirkkovaltuuston ja -neuvoston jäsen, piispan valitsijamies, Naantali

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.