Osinko verotetaan
usein ansiotulona

Pekka Kantanen viittaa kirjoituksessaan Näpit irti verotuksesta (TS 6.1.) kiihkeisiin keskustelunaiheisiin koskien yritysjohtajien osingonnostoa ja toteaa heti perään yhtenä syynä olevan osinkotulojen 28 prosentin verokannan.

Ei ole ihme, että asioista keskustellaan kiihkeänä, kun tällaisia tietoja annetaan maan valtalehdissä.

Osinkotulo on pääomatuloverotettavaa ainoastaan silloin, kun kyseessä on pörssiyhtiö. On itsestään selvää, että tällaisista yhtiöistä saatua osinkotuloa ei voida käsitellä eri tavalla, vaan se kenellä on enemmän osakkeita saa enemmän osinkoa jne.

Muiden osakeyhtiöiden jakama osinko jakautuu pääomatuloon riippuen ensinnäkin siitä kuinka paljon yrityksessä on niin sanottua nettopääomaa ja siihen vaikuttaa myös muitakin asioita kuten osakaslainat. Tämä järjestelmä on pitkään aikaan todella hyvä ja on tuonut yrityksiin sitä tervettä toimintaa, jota olisi kaivattu jo kauan sitten. Oman pääoman kasvaminen vaikuttaa osakeyhtiöiden lisäksi positiivisesti omistajien kannalta myös muissa yhtiömuodoissa.

Näin ollen mikäli yhtiössä omat pääomat ovat pienet, lasketaan osinkotulot lähes kokonaan ansiotulojen piiriin. Näin tapahtuu suurimmassa osassa yhtiöissä Suomessa. Jos ajatellaan, että halutaan saada 100000 mk:n osinko, jota verotettaisiin pääomatulon mukaisesti tarkoittaisi se sitä, että nettopääoman tulisi olla yli miljoona markkaa ennen osingon jakoa. Jos osakkaita on esimerkiksi neljä, tarkoittaa se sitä, että kukin saisi tällaista osinkoa 25000 mk ja mikäli jollakin olisi osakaslainaa, ei hän saisi tätäkään summaa. Muistettava on myös, että osingosta on aina maksettu veroa.

Järjestelmä on tervehdyttänyt yritystoimintaa, vahvistanut yritysten omia pääomia ja lisännyt yhtiöveroja runsaasti. Yritysjohto tietää myös sen, ettei pelkkä osingonjako ole järkevää. Tulevasta eläkkeestä on huolehdittava ja sitä ei osinko suo. Mikäli yrittäjälle sattuu tapaturma ja tulona on pelkkää osinkoa, saattaa tapaturma muodostua tällöin hänen kohdallaan koko elämän taloudelliseksi pysähdykseksi.

Annetaan nykyisen järjestelmän jatkua eikä anneta ulkopuolisten holhota ja arvioida sitä kuka tekee yrityksessä 10 tai 100 tuntia työtä viikossa. Hyvin menestyvät, terveet yritykset ovat kaikkien etu.

Jouko Manni
laskentajohtaja
Turku

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.