Pääkirjoitus 31.1. 1998
Nokian malli valtaa
kännykkämarkkinoita

Suomalainen teletekniikka on maailman huippua. Se tiedetään, mutta silti on yllättävää, että Nokian ja ruotsalaisen Ericssonin kehittämä tekniikka otettiin perustaksi eurooppalaiselle ja erittäin todennäköisesti myös aasialaiselle matkapuhelinstandardille, joka valtaa markkinat ensi vuosituhannen alkuvuosina.

Pohjoismaiset alan huippuyritykset saivat hyväksytyksi pienin myönnytyksin oman mallinsa Euroopan telelaitevalmistajien sekä puhelunvälittäjien ja kansallisten telehallintojen yhteisessä standardisointijärjestössä Etsissä.

Kysymys on matkapuhelinten kolmannen sukupolven laitteista ja järjestelmästä. Nokia on jo vuosia kehittänyt torstaina kansainvälisellä tasolla hyväksytyksi tullutta järjestelmää, ja sillä on selvä etumatka kaikkiin kilpailijoihinsa nähden. Se merkitsee käytännössä, että Nokia erittäin todennäköisesti saa ensimmäisenä laitteensa markkinoille.

Juuri tästä syystä standardin hyväksymisestä käytiin eri laitevalmistajien kesken ankaraa taistelua. Paitsi Nokialle ja Ericssonille ratkaisu merkitsee suurta voittoa eurooppalaiselle teletekniikalle. Aasian markkinat on jo periaatteessa voitettu ja asiantuntijat uskovat, että amerikkalaisten on vähitellen taivuttava eurooppalaisen ratkaisun muottiin samaan tapaan kuin saksalainen Siemens lopulta taipui kompromissien kautta pohjoismaisen tekniikan kannalle.

YK:n alainen kansainvälinen telejärjestö antaa ensi syksynä suosituksensa maailmanpuhelimen tekniikkavalinnasta. Euroopassa saavutettu laitevalmistajien keskeinen sopu on oiva ponnahduslauta maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Tuntien amerikkalaisten laitevalmistajien sinnikkyyden ja kotiin päin vetämisen tarmokkuuden on hyvin todennäköistä, että yhtä ja ainoaa maailmanpuhelimen tekniikkaa ei ensi vuosituhannen alkuun mennessä synny.

Yksimielinen Eurooppa on kuitenkin osoittanut, että se on jatkossakin telealan kilpailukykyinen suurvalta tekevät amerikkalaiset laitevalmistajat sitten mitä tahansa. Eurooppalaisilta laitevalmistajilta säästyvät tuotekehittelykustannukset tarjoavat hyvän lähtökohdan kilpailulle amerikkalaisten kanssa, elleivät nämä ajoissa ymmärrä, mitä kello on lyönyt matkapuhelinalalla maailmalla.

Tavallisen kännykänkäyttäjän kannalta olisi hyvä, jos koko maapallolla selviytyisi yhdellä ja samalla laitteella. Amerikkalaisten lähteminen omille teilleen ei kuitenkaan vielä lopullisesti romuta haavetta maailmanpuhelimesta. Laitevalmistajien on ennemmin tai myöhemmin vain vastattava haasteeseen ja kehiteltävä puhelin, joka toimii kahden järjestelmän ehdoilla.

Nokia on osannut keskittää matkapuhelintuotantonsa kehittämistyön juuri sille lohkolle, joka nyt hyväksyttiin eurooppalaiseksi standardiksi. Se tietää selvää markkinaetua ja huomattavaa etumatkaa kilpailijoista, kun kolmannen sukupolven kännykkää tosissaan ryhdytään käyttämään muutaman vuoden kuluttua.