Kuntien säästötoimet
rikos lapsia kohtaan

Lopultakin on päästy asiaan, kun Joensuun kaupungin säästötoimien laillisuus on pantu kyseenalaiseksi. Kysymys on lapsen oikeuksista.

Pitkään on nähty, että joidenkin mielestä etuoikeutettuja opettajia pitää rokottaa pitkistä kesälomista. Onhan monilla opettajilla myös porvarillinen maailmankatsomus ja he pyrkivät siirtämän kaiken arvokkaan kansallisen tradition myös seuraavien sukupolvien rasitteeksi.

Tähän asti se, että virkaehtosopimukset ovat olleet opettajien osalta kunnissa pelkkää huussipaperia, on pelannut. Nyt lopultakin tulee vastaan karmea totuus kuntien päättäjillekin. Lasten vanhemmat peräävät oikeuksiaan, kun kunta säästää 1,3 miljoonaa peruskoulutuksessa ja sijoittaa samaan aikaan yli 5 miljoonaa matkailuun Kittilässä.

Opetuksen säästötoimet tappavat kouluja ja kyliä. Matkailubisnes näyttää olevan ylivoimaisen tärkeä verrattuna jonkun Ivalon tai Kaustisen Varilan kyläkoulun lasten kotiympäristöön.

Lapset, alle 15-vuotiaat on jätetty hunningolle. Pitäisi saada näiden lasten vanhemmat ottaman vastuuta jälkeläisistään. Kunnallisten päättäjien ensimmäinen mahdollisuus on jättää opettajien lomautus pois ohjelmista.

Muistan lapsuudestani isäni motivoinnin: Mene nyt, tai itket ja menet. Sama tilanne on tänään kaikkitietävillä ja omasta mielestään kaiken osaavilla kouluviranomaisilla. EU:ssa eivät säästöbluffit mene läpi. Lapsillekin löytyy oikeutta, vaikka heillä ei olekaan äänioikeutta.

Arvo Järvelä
kasvatustyöntekijä evp,
Turku