Talvisää ei poikkeuksellinen

Alkaneen vuoden säätä - kovasti lämmintä - on ihmetelty ja päivitelty. Eikä tietysti suotta, tuntuuhan se oudolta, kun tammikuun puolessa välissä on vesisadetta ja tietysti lumetonta, ainakin täällä aivan lounaisrannikolla.

Poikkeavaa ei tällainen säätyyppi ole tammikuun puolivälissä, sillä olen pitänyt päiväkirjaa säistä jo 60-luvun alusta asti.

Katselin säähavaintojani pidemmällä sihdillä eli kahdenkymmenen vuoden ajalta ja huomioni kiintyi siihen, että juuri tammikuun 14. ja 15. päivät ovat olleet hyvin usein lämpimiä.

Oheisesta taulukosta voi hyvin huomata, että vuodesta 1988 kymmenen vuotta eteenpäin tähän vuoteen on ollut lämmin kausi. Vuodesta 1979 vuoteen 1987 on ollut hieman kylmempää näinä päivinä. - Lämpötilat ovat aamulukemia.

Huomattavasti poikkeava vuosi tässä kahdenkymmenen vuoden vertailussa oli vuosi 1987. Silloin oli tammikuun keskilämpö 17.5 astetta miinusta, helmikuun 9.8 miinusta ja maaliskuun 9.8 astetta miinusta.

1987 kesän lämpösumma oli myös aivan poikkeuksellisen alhainen verrattuna pitkäaikaisiin keskiarvoihin. Tästä tietysti oli seurauksena muistiinpanoissani 23. päivänä elokuuta: Ei edes ruista ole vielä päästy puimaan, ohrasta puhumattakaan. Kaura ja kevätvehnä ovat vielä täysin vihreitä. Ei ne voi tuleentua, kun sataa aina ja nyt on luvattu vielä kylmenevää.

Tätä yhteenvetoani luettaessa tulee muistaa, että tämä ei ole millään tavalla varmasti paikkaansa pitävä, koska mittaus on tehty tavallisilla yleisesti käytössä olevilla mittareilla.

Kahtena viimeisenä vuotena käytössäni on ollut digitaalinen mittari ja asensin sen anturin noin 50 cm etäisyydelle seinästä, joten siitä heijastuva lämpö ei vaikuta välittömästi mittaustulokseen.

Mies Maskusta