Miksei humanisteja arvosteta?

TS/Jonny Holmén<br />Lääkärien ja tuomareiden vaatiessa lisää palkkaa ovat kirjastonhoitajat ja muut akateemisten alojen ma talapalkkaiset hiljaa. Miksi näin, kyselee kirjoittaja.
TS/Jonny Holmén
Lääkärien ja tuomareiden vaatiessa lisää palkkaa ovat kirjastonhoitajat ja muut akateemisten alojen ma talapalkkaiset hiljaa. Miksi näin, kyselee kirjoittaja.

Lääkärien ja tuomareiden vaatiessa lisää palkkaa ovat kirjastonhoitajat ja muut akateemisten alojen matalapalkkaiset hiljaa. Miksi näin?

Akateemisen loppututkinnon suorittaneiden palkkahaitari on melkoinen. Pohjalla ovat kirjastonhoitajat noin 8000 markan kuukausiansioilla, huipulla tuomarit, lääkärit, diplomi-insinöörit ja ekonomit. Terveyskeskuslääkärien keskipalkka on noin 25000, mutta tämä ei riitä, lisää on saatava.

Turun kaupungin harjoittama palkkapolitiikka antaa valaisevan kuvan tilanteesta. Täällä kaupungin palveluksessa olevat rakennusmestarit ansaitsevat paremmin kuin maakuntamuseon tutkijat, joilla on filosofian maisterin tai lisensiaatin tutkinto.

Kaupungin kulttuuritoimenjohtajan palkkaa ollaan nostamassa 16000 mk. Tämä on herättänyt joissain piireissä närää. Sangen outoa! Onhan ilmeisen selvä, että tämä virka on erittäin vaativa ja sitä hoitavalla henkilöllä on kyseisen alan korkein mahdollinen koulutus.

Eli kyseessä ei varmasti ole mikään tohtoritason koulutuksella hankittu Suomen ennätyspalkka, vaan ehkä pikemminkin päinvastoin tässä tapauksessa liikutaan lähes pohjilla.

Olisin kiitollinen jos joku osaisi kertoa, mistä johtuu humanististen alojen palkkojen jälkeenjääneisyys? Kyseessähän eivät ole mitkään pienet palkkaerot muihin akateemisiin nähden. Ei ei liene pahasti liioiteltua väittää, että erot ovat yleisesti noin kolminkertaiset humanistien tappioksi.

Kunnon arvokeskustelu asian pohjalta ei olisi pahitteeksi. Onhan niin, että raha on se keskeisin mittari, jolla koulutusta arvostetaan. Vai onko asia tulkittavissa niin, että humanistisen tieteen taso on niin alhaista, ettei alan tutkinnon suorittaneella henkilöllä ole tämän pohjalta syytä enempää vaatiakaan?

Fil.yo