Kirjoittajavieras -kolumni
Kasvukapinaa

Merja Kärkkäinen
Merja Kärkkäinen

Nuoret ovat koventaneet otteitaan. Näyttää siltä, että 90-luvun nuoren itsenäistyminen ja selviytyminen on vaikeampaa ja monimuotoisempaa kuin muutama vuosikymmen sitten.

Media on antanut runsaasti tilaa nuorten kapinaliikkeille. Ensin tulivat rasismi ja tiettyjen kaupunkien skiniongelmat. Sitten turkistarhaiskut ja pääkaupunkiseudun vegaanit. Myös talonvaltaajat Turussa saivat julkisuutta kosolti vastustaessaan moottoritien jatkeen rakentamista ja tien alle jäävän talon purkamista.

Syväanalyysi luokittaa skinheadit kapinallisiksi, jotka yrittävät tappaa itsessään olevan riippuvaisen lapsen. Poikien on väkivaltaisesti taisteltava itsensä ulos äitimaailmasta. Skinien ideologia halveksii naisia ja ulkomaalaisia, joita pidetään likaisina.

Juha Siltala käsittelee kirjassaan Miehen kunnia, suomalaisen miehen häpeää mieselämänkerta -aineiston pohjalta. Siltala peräänkuuluttaa poissaolevia isiä palaamaan kotiin uudessa, itsetunnoltaan terveemmässä hahmossa, jotta poikien saama malli vähentäisi väkivaltaisen irtioton tarvetta naisista ja nynnyistä.

Naisen vahvuus ja tasa-arvoisuus voisi olla haaste eikä kompastuskivi tämänpäivän pojille.

Nuoret vihaiset naiset eivät jää katselemaan sivusta poikien itsenäistymiskamppailuja. Tytöt ovat löytäneet omat kohteensa, joiden puolesta elää. Turkistarhaan tunkeutujat on suvereenisti ristitty kettutytöiksi, vaikka joukossa on poikiakin. Tytöt kantavat huolta tarhakettujen olosuhteista. Tyttöjen kapina edustaa naisten tapaa elää toisille ja toisten puolesta. Toisille uhrautumisen mentaliteetti toistuu.

Kettutytöt ovat pääkaupunkiseudun nuoria, joilla ei ole omakohtaista kokemusta tuotantoeläimistä. Turkisten lisäksi kielletään kaikenlainen eläinten hyväksikäyttö mm. lihavalmisteet ja eläinrasvat.

Toivottavasti tutkijat kiinnostuvat tulevaisuudessa analysoimaan kettutyttöyden piilomerkityksiä. Miksi tytöt eivät ota teemakseen esimerkiksi lapsiin kohdistunutta väkivaltaa tai hyväksikäyttöä? Miksi eläimet ovat heille lapsia tärkeämpiä?

Kilttien tyttöjen tapa kapinoida aikuistumista vastaan on erilaiset syömishäiriöt. Ravinnon kontrollointi on apukeino itsensä hallitsemiseen. Laihduttamalla tyttö estää naisellisuutensa kehittymistä. Vaikeissa anoreksioissa tyttöjen itsensä kontrollointi voi saavuttaa äärimmäisiä muotoja, jolloin sairaalahoito voi enää pelastaa tytön hengen.

Nuorten käyttäytyminen on vastalause valtakulttuurille. Moderni yhteiskunta ei tee helpommaksi aikuistumiseen liittyviä riittejä. Monille nuorille pitkitetty nuoruus on turvallinen vaihtoehto. Vastuun ottaminen omasta elämästä pelottaa. Erilaisia välivaiheita tarvitaan, jotta hyppy itsenäisyyteen onnistuu. Silti se ei tule olemaan helppoa.

Kirjoittaja Merja Kärkkäinen on turkulainen mainonnan opettaja ja filosofian maisteri, jolla on neljä eri-ikäistä lasta.