Olet oman onnesi seppä

TS/Ari-Matti Ruuska<br />. Alan johtava virkamies myönsi korkean tason palaverissa Turun perivän mm. vedestä yli aiheuttamisperiaatteen o levaa hintaa, joka samalla todettiin omassa tapauksessani miljoonaluokassa kilpailutasoa korkeammaksi., Esko Eela kirjoittaa. >
TS/Ari-Matti Ruuska
. Alan johtava virkamies myönsi korkean tason palaverissa Turun perivän mm. vedestä yli aiheuttamisperiaatteen o levaa hintaa, joka samalla todettiin omassa tapauksessani miljoonaluokassa kilpailutasoa korkeammaksi., Esko Eela kirjoittaa. >

Suomessa on tehty kauaskantoisia ratkaisuja tällä vuosikymmenellä enemmän kuin tätä edeltäneellä sotien jälkeisellä kaudella yhteensä. Ratkaisuissa on ollut paljon hyvää, mutta myös huonoa. Tekijälle sattuu myös virheitä. Menestyminen edellyttää, että niitä ei toisteta. Viisautta on tiedostaa virheet ja ottaa ne opiksi.

Matalasuhdanne, lama ei syntynyt itsestään, vaan me teimme sen. Arvostus ja kunnioitus markkaa, työtä ja lakia kohtaan jätettiin heitteille: markka vapautettiin, rahaa syydettiin vakuudetta, ei tuotantoon vaan kerskakulutukseen kylpylöineen, kelopalatseineen, pankkisaleineen ja julkisine monumentteineen.

Palkkaa tai sen korviketta maksettiin, oli sen saaja sitten työssä tai kotona. Talkoot lopetettiin ja yhteiskunta valjastettiin harrastustenkin maksumieheksi. Työnantaja pantiin taloudelliseen ja juridiseen ruuvipenkkiin kaikenkarvaisine velvoitteineen.

Poliisilta vietiin oikeudet pitää yllä kuria ja järjestystä. Alettiin kiertää lakeja ja asetuksia valtakunnan huippujen esimerkin mukaan, tuomiotta. Säädettiin uusia lyöden korvalle perusvaatimusta, että mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei ole lakikaan.

Oli tehty nimittämällä asiantuntijoita. Moraali ja vastuuntunto olivat saaneet väistyä itsekkyyden ja vallanhalun tieltä.

Ja sitten valmistauduttiin EU:n jäsenyyteen. Tiedettiin ehdottomasti, että toteutuminen vie sadoilta tuhansilta työpaikan, mutta vaiettiin. Tiedettiin tuotantoelämän keskittyvän painopisteenä ulkomaiset investoinnit kalliin kustannusrakenteemme johdosta, mutta julistettiin ulkomaisten investoivan Suomeen.

Tiedettiin maaseudun autioituvan merkiten rahan tekemisen vähenemistä, mutta tässäkin vääräuskoiset käännytettiin. Saattaa olla hyvä, että olemme nyt EU:n osana, mutta meidän on tiedostettava epäkohdat voidaksemme korjata ne. Itse, muut eivät sitä tee.

Entä sitten tänään. SK kirjoitti lyhyesti, kuinka kolme viidestä helsinkiläistuomarista päätti evätä valitusoikeuden Äetsän kunnalta, jolta alioikeus siirsi kymmenen miljoonan verotulot Helsinkiin. Verotettavan yrityksen, Finnish Chemicalsin toiminta jatkuu entisellään Äetsässä, mutta pääkonttori on siirretty Helsinkiin.

Mitenkähän reagoitaisiin Porissa, jos sieltä otettaisiin, asukaslukuun suhteututtuna, 150 miljoonaa, tai Turussa, jos pari juristia päättäisi puliveivata kaupungilta 300 miljoonaa markkaa verotuloja vuodessa. Tällaisia pykäliä kasaan ahdetut edusmiehemme ahneuksissaan säätävät.

Entäs sitten kun Äetsältä loppuvat tekijät ja rahat. Vuorossa ovat tietenkin Pori ja Turku. Ja EU:ssa Suomi. Hyvässä alussa jo olemmekin, sillä onhan Suomi jo nettomaksaja, asukasluvun suhteessa pian Saksan veroinen. Toivottavasti pääkonttorit pysyvät Suomessa.

Olin teollisuuden edusmiehenä neuvoteltassa Turun kaupungin taksapolitiikasta tuotantoelämän suuntaan. EU-jäsenyys pakotti tukkimaan kaikki kustannusvuodot ja neuvottelemaan kaikki kustannustekijät kilpailijoita vastaavalle tasolle.

Alan johtava virkamies myönsi korkean tason palaverissa Turun perivän mm. vedestä yli aiheuttamisperiaatteen olevaa hintaa, joka samalla todettiin omassa tapauksessani miljoonaluokassa kilpailutasoa korkeammaksi.

Äimistelimme, minua paljon mittavampi yritysjohtaja ja minä, sitä ryöpytystä, jonka virkamies sai korkeimmalta tasolta, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Mikkolalta totuuden puhumisesta.

Meille ilmoitettiin, että kaupunkiliiton 70-luvulla tekemä suositus pitää yhä Turussa, eikä taksoihin ole luvassa muutoksia.

Omat johtopäätökseni kypsyivät nopeassa tahdissa. Enkä ole ainoa. Teollisuuden työpaikat hupenevat, mutta kait palvelu ne korvaa. Ei muuta kuin uusi laki ja simsalabim maakunta maksaa tai ryhdytäänkö pörssikauppaan nykyisen kasinopelin tapaan.

Esko Eela
teollisuusneuvos
Säkylä