Onnistuneempaa
organisointia

Maanantaisessa TS:ssa pohdittiin terveyskeskuksen iltapäivystyksen ruuhkautumista ja sen helpottamista lisärahalla tai onnistuneemmalla hoitoonohjauksella.

Antaisin kuitenkin omakohtaisen kokemuksemme perusteella päivystyksen organisaatiosta vastaavalle pohdittavaksi, voisiko asiaa auttaa myös työtehtäviä uudistamalla.

Noin viikko sitten alkoi lapsemme korva särkeä illalla kahdenkymmenen aikaan. Kun särkylääkkeestä ei ollut apua, soitimme terveyskeskuksen päivystysnumeroon, josta meitä kehotettiin tulemaan päivystysvastaanotolle. Päivystystä hoiti kaksi lääkäriä.

Meitä kummastutti se, kun lääkäri oli käsitellyt yhden potilaan, oli aina melkein yhtä pitkä väli uuden potilaan ottamiseksi, kuin potilaan kanssa kulunut aika. Olemme käyneet aikaisemmin yksityislääkärikeskuksessa, jossa emme ole tällaista ajan tuhlausta havainneet.

Meneekö lääkärin kallista aikaa johonkin byrokratian koukeroihin, vai onko määrätty kuinka paljon aikaa pitää kuluttaa potilasta kohti?

Kun pääsimme melko pitkän ajan kuluttua vastaanotolle, oli lääkäri oikein miellyttävä ja tarkastus asianmukaista. Lapsella todettiin molemmissa korvissa tulehdus. Nyt seurasikin varsinainen yllätys. Lääkäri sanoi, että kun apteekki ei ole enää auki, saamme tätä iltaa ja aamua varten tarvittavan lääkkeen päivystävältä sairaanhoitajalta.

Lähdimme hänen huoneeseensa itkevä lapsi mukana. Siellä oli edellämme jo muitakin lääkkeiden odottajia, mutta hoitajaa ei näkynyt missään. Kului arviolta kymmenkunta minuuttia, kun hän tuli ja antoi yhdelle odottajalle lääkettä ja poistui toiseen huoneeseen puhumatta mitään. Lapsemme yhä itkiessä kysyimme toiselta odottajalta haetaanko nyt hänen lääkettään, tämä sanoi, että ei hän tiedä, ei hänelle sanottu mitään.

Pitkän ajan kuluttua hoitaja palasi ja saimme lääkkeemme. Tähän kaikkeen tuhrautui aikaa melkein yhtä paljon kuin lääkärin odottamiseen. Tuttavaperheemme joka asuu Kaarinassa, kertoi että heillä päivystävällä lääkärillä on vastaanotolla ensiapulääkkeet heti mukaan annettavaksi ilman ylimääräistä odottelua.

Tässä Teille pohdittavia aivan ilmaisia vaihtoehtoja iltapäivystysten nopeuttamiseksi. Koska en tunne siihen vaikuttavia tekijöitä, pyytäisin vastausta esittämiini ehdotuksiin.

Utelias isä