Mökkiläiset hyödyttävät kuntia

TS/Veikko Wahlroos<br />Kesämökkiläisten maksamat kiinteistöverot voitaisiin kirjoittajan mielestä jättää kokon aan kunnille.
TS/Veikko Wahlroos
Kesämökkiläisten maksamat kiinteistöverot voitaisiin kirjoittajan mielestä jättää kokon aan kunnille.

Viime perjantainen TS antaa osittain virheellisen kuvan kesämökkiläisten merkityksestä kunnille. Hyvät puolet ovat jääneet liian vähälle huomiolle.

Rakennusvalvonnan todetaan aiheuttavan suurimman mökkiläisten tuottaman menoerän kunnille. Tällöin unohdetaan, että rakentaminen tuo monin verroin tätä suuremman tuoton kunnalle työllistäjänä ja pienimpiä kuntia lukuunottamatta myös tarvikkeiden ostajana.

Kuorma-auto-, kaivinkone-, traktori-, kirvesmies-, ja aputyövoimaa löytyy pienimmistäkin kunnista. Useimmiten on paikkakunnalla myös rakennusmestari, sähkömies, muurari, maalari, putkimies, peltiseppä ym. Tosiasia lienee myös, että rakennustarkastajan joutuu kunta palkkaamaan myös ilman kesämökkejä.

Lisäksi mainitaan muita kunnallisia palveluita, joista kesämökkiläiset käyttävät tutkimuksen mukaan muutamia prosentteja (10 prosentin luokkaa suhteellisia kustannuksia). Niissä on pääasiassa sama tilanne kuin edellä: nämä palvelut tarvitaan myös ilman kesäasukkaita. Todellisia kuluja syntyy vasta sellaisista menoista, joita ei olisi ilman kesäasukkaita. Ne kulut ovat käytännössä vähäisiä.

Mökkikuntien asukkaat saavat hekin käyttää muiden kuntien palveluita vapaasti. Suuret asutuskeskukset tarjoavat monipuolisesti sellaisia palveluita, mitä pienissä kunnissa ei voida riittävästi järjestää (kulttuuripalvelut, urheilutapahtumat, opiskelu, harrastukset ym.). Näihin kuluu kaupungin verovaroja. Myös työpaikoista osan käyttävät ympäristökuntien asukkaat.

Muutamat mökkikuntien vakinaisista asukkaista sanovat, että he eivät koskaan tarvitse muiden kuntien palveluita. Osa kaupunkilaisista ei koskaan hanki kesämökkiä. Tasoissa siinä ollaan.

Kesämökkiläiset hyödyttävät luonnollisesti paikkakunnan kauppoja ja muita yrityksiä ja ovat toisinaan jopa niiden elinehto, niin kuin mainituista TS:n tiedoista käy ilmi.

Valtionosuusjärjestelmän verontasausperiaate on tietysti kunnille epäedullinen. Asiaa auttaisi, jos kesämökkiläisten maksamat kiinteistöverot voitaisiin jättää kokonaan kunnille.

Pentti Hänninen