Karjalassa ei ole
mitään häpeämistä

Timo Saarniemi ehdotteli toppuuttelua Karjala-keskusteluun (TS 6.1.). Hänen mielestään jotkut ovat lähteneet jopa uhoamaan ja hosumaan asiassa, jopa häntä hämmentävällä tavalla.

Sitten hän luettelee sodanjälkeisiä historiallisia tapahtumia, mitkä hän tuntuu täysin ymmärtävänsä ja hyväksyvänsä ja lisää, että Karjala ei kuulu em. sarjaan.

Tässä hän on aivan oikeassa. Karjala ei tosiaankaan kuulu siihen sarjaan, mutta kirjoittaja ei ole vaivautunut ottamaan selkoa mistä tämä kaikki on saanut alkunsa.

Siitäkin on olemassa asiallista ja oikeata tietoa, jos vain viitsii lähteä kaivelemaan historiaa hieman kauempaa. Mutta kun on puolivuosisataa oltu rähmällään ja taottu kalloihin sitä tietoa, mitä sinä aikana sai.

Nyt ajat ovat muuttuneet ja jos meillä olisi ollut neuvottelukykyisiä poliitikkoja, olisimme asiassa jo paljon pitemmällä.

Tarvitsemme tosiaan vastuuntuntoisia, mutta myös rohkeita puhumaan niistä selvistä asioista, että meille tehdyt vääryydet ovat oikaistavissa eikä siinä tarvita sen paremmin Horneteja kuin Migejäkään, sillä vain totuus on tuotava esiin. Meillä suomalaisilla ei ole mitään kyyristelemistä eikä häpeämistä. Se on jo niin monella taholla ymmärretty.

Kauko Mattila