Ritarillisuus kaukana

Parin viime vuoden kuluessa suomalaiset ovat nöyryytettyinä joutuneet todistamaan yhä uusia oikeustajunsa loukkauksia. Niihin ovat syyllistyneet yhteiskuntaamme johtavat ihmiset, joiden moraali näyttää luhistuneen. Kaikkivaltiaan jumalan, markkinavoimien, palvonta on hämärtänyt käsityksen yhteisestä vastuusta tulevaisuudesta. Arvoton elämä ei ole elämää.

Uskomatonta on, että tasavallan presidentti häärii, valitettavasti, tulevaisuutta tuhoavien voimien kaupparatsuna.

Suomen korkeimpien kunniamerkkien myöntäminen Indonesian kahdelle suurimmalle sademetsien raiskaajalle olisi jo riittävä syy presidentin ymmärryksen uudelleenarvioimiseen.

Vuodesta toiseen jatkuvat Indonesiassa, Itä-Timorissa, tehdyt rikokset ihmisyyttä vastaan, jotka ovat toivottavasti myös Martti Ahtisaaren tiedossa, antavat pelottavan kuvan maailmasta, jota presidenttimme arvostaa.

Tällaisen maailmanko me haluamme jättää tuleville sukupolville?

Luin lehdestä, että presidentti oli myöntänyt minullekin jonkin kunniamerkin. Jos joku lähettää sen minulle, palautan sen. Samalla pyydän anteeksi ystäviltäni, jotka olivat tehneet esityksen ritarimerkkini myöntämisestä. Tunteeni eivät ole järin ritarillisia tätä yhteiskuntaa kohtaan, jossa vahvemman oikeus on nostettu taas kerran johtavaksi ideologiaksi.

Jaakko Laitinen