Yhdelle lähimmistäni

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja vastaa Jukka Roosille.
Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja vastaa Jukka Roosille.

Ryhmätoverini Jukka Roos kirjoitti toimeentulotuen käsittelystä. (TS 14.1.) Kirjoituksesta näkee, että asia oli sosialidemokraateille hyvin vaikea. Kun vaikeassa asiassa kuitenkin päädyttiin kohtuulliseen lopputulokseen en pidä oikeana sitä kuvaa, jonka Roos asian käsittelystä antaa.

Myönnän auliisti, etten ryhmän puheenjohtajana todellakaan hallinnut kaikkia toimeentulotuen arviointiin tarvittavia erikoistietoja. Minua ja Jukka Roosia paremmin tähän tarvittavaa pätevyyttä ja asiantuntemusta oli mm. sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajalla Virpa Puistolla.

Ryhmän tai minun kantani asiaan ei kuitenkaan muodostunut vain Puiston näkemysten mukaisesti, vaan sen mittavan työn pohjalta, jonka StV:n sosialidemokraattinen ryhmä (viisi varsinaista ja kolme varajäsentä) lain käsittelyssä teki.

Valiokuntaryhmän työskentelyä seuranneena annan erittäin suuren arvon sille työlle, jonka valiokuntaryhmä Virpa Puiston johdolla teki. Ei sitä leimannut halu tukea puolueen kurssia oikeiston kanssa harjoitettavasta yhteistoiminnasta, vaan vakava paneutuminen itse asiaan, erilaisten näkemysten ja mielipiteitten kuunteleminen ja niiden huomioonottaminen niin pitkälle kuin mahdollista.

Mahdollisuudet eivät kuitenkaan riippuneet yksin Sdp:n tahdosta vaan siitä, että esityksen sisällöstä oli hallitusryhmien pelisääntöjen mukaan päästävä kaikkien ryhmien kesken yksimielisyyteen.

Ennen valiokunnan mietinnön valmistamista myös eduskuntaryhmä kävi asiasta laajan keskustelun ja hyväksyi sen päätteeksi selvällä enemmistöllä ryhmän tavoitteet lain käsittelyssä. Näistä tavoitteista valiokuntaryhmä Puiston johdolla piti kiinni ja ne varsin pitkälle myös sai lävitse.

Eri asia on, että ryhmän vähemmistö ei olisi halunnut hyväksyä hallituksen esityksen lähtökohtaa. En usko, että kaikki enemmistössäkään sellaisenaan siitä pitivät, mutta se hyväksyttiin tietoisena siitä, että muu ratkaisu olisi mm. tiennyt ryhmän yksimielisesti tukeman asumistuen laajentamisen peruuttamista.

Olemme Jukka Roosin kanssa samalla tavoin huolissamme yhteiskunnassamme puhaltavista oikeistolaisista ja uusliberalistisista tuulista, jotka ajavat vähäosaisten kyykyttämistä tarkoittavaa politiikkaa.

Haluaisin, että sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä koko voimallaan olisi tätä politiikkaa torjumassa. Sitä ei edesauta se, että asetumme korostamaan omaa hurskauttamme omiin ryhmätovereihimme nähden.

Erkki Tuomioja