Pääkirjoitus 15.1.1998
Maakunnan matkailuyhteistyön
vetäminen vaativa haaste Turulle

Naantalin Matkailu Oy:n toimitusjohtajana kannuksia hankkinut Anne Niemi on pantu Varsinais-Suomen matkailuprojektin vetäj änä paljon haltijaksi.
Naantalin Matkailu Oy:n toimitusjohtajana kannuksia hankkinut Anne Niemi on pantu Varsinais-Suomen matkailuprojektin vetäj änä paljon haltijaksi.

Varsinais-Suomessa on vuosikausia ongelmoitu matkailun organisoinnin kanssa. Yhtä kauan on etsitty keinoja järkevän yhteistyön aikaansaamiseksi alalla. Nyt putken päässä pilkottaa valoa. Turku aikoo viimein ottaa maakunnan matkailuelinkeinon kehittämisen vetovastuulleen.

Kaupunki on käynnistänyt kaksivuotisen projektin, jonka tarkoitus on koota matkailupalvelujen markkinointi yhteisen katon alle. Uusia organisaatioita ei rakenneta, vaan toiminta keskitetään Varsinais-Suomen matkailuyhdistykseen. Samalla Turku ottaa yhdistyksessä selkeän johtoroolin.

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, parin vuoden päästä turisti saa kaiken tarvitsemansa tiedon, palvelun ja neuvonnan keskitetysti samasta paikasta. Onnistuminen edellyttää, että sekä alan yrittäjät ympäri maakuntaa että Varsinais-Suomen kunnat ovat mahdollisimman kattavasti mukana.

Näihin asti kunnat ovat osallistuneet matkailuyhteistyöhön varsin sattumanvaraisesti. Yrittäjät taas ovat huolehtineet lähinnä oman matkailutuotteensa markkinoinnista, samoin alueelliset palvelujentuottajat.

Ongelmana on ollut se, että kaikki häärivät tahoillaan, eikä kukaan huolehdi kokonaisuuden organisoinnista. FinnWest, Suomen Länsi -hankkeen kaltaiset yhteistyöt ovat olleet sääntöä vahvistavia poikkeuksia.

Verkottuminen, ketjuttaminen ja erikoistuminen ovat viimeisintä viisautta liikkeenjohdossa ja markkinoinnissa. Niiden nimeen vannovat myös Varsinais-Suomen matkailuprojektin vetäjät.

Kirjavasta tarjonnasta aiotaan koota houkuttelevia paketteja. Henkilöstöä koulutetaan tuotekohtaisesti niin, että esimerkiksi saaristo-, maatila- ja kaupunkimatkailuun keskittyvät juuri niihin erikoistuneet osaajat. Yhteistyöorganisaatio lupaa paneutua aikaisempaa pontevammin myös myyntiin, mikä epäilemättä ilahduttaa ainakin palvelujen tuottajia.

Turun omaksuma toimintamalli toteuttaa samoja ideoita, joita maakuntajohtaja Perttu Koillisen yhden miehen komitea toissa keväänä esitti. Hänkin oli valmis nostamaan Turun maakunnan matkailun veturiksi ja V-S matkailuyhdistyksen koko toiminnan keskeiseksi organisaatioksi.

Se, että tuumasta päästään toimeen vasta nyt kielii jotakin alan täkäläisistä erityispulmista. Kantona kaskessa ovat jo vuosia olleet kitkaiset henkilösuhteet etenkin Turun kaupungin matkailutoimen ja paikallisen matkailuyhdistyksen johdon kesken.

Uutta projektia vetämään on saatu verestä ja toivottavasti vanhoille ristiriidoille altistumatonta voimaa. Naantalin Matkailu Oy:n rivakkana toimitusjohtajana kunnostautunut Anne Niemi on epäilemättä ammattilainen paikallaan. Toisaalta voi kysyä, mikä on Turun matkailupäällikkö Irmeli Torssosen asema järjestelyn jälkeen.

Maakunnallisen matkailuyhteistyön uudelleen organisointi ja johtaminen on Turulle vaativa tehtävä. Henkilötason intrigeihin ei ole varaa, jos kahden vuoden urakka halutaan saada kunnialla päätökseen.