Kirjoittajavieras -kolumni:
Yhdelle näistä
vähimmistä

Jukka Roos
Jukka Roos

Eduskunnassa päätettiin toimeentulotuesta, joka kiskoi vasemmistoa eri suuntiin. Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän taipuminen kokoomuslaisten vaatimuksiin johtui siitä, että Sdp:n ryhmän pääosa luotti enemmän ministeri- ja valmistelevan virkamiesportaan näkemyksiin kuin arvovallaltaan heikompaan, mutta myös kunnioitettavaa asiantuntemusta edustavaan ryhmän vähemmistöön. Sitä johti Marjaana Koskinen, joka esitteli rinnakkaisaloitettaan tässäkin lehdessä.

Ratkaisuun vaikuttaneena toisena syynä pidän sitä, ettei ryhmän puheenjohtaja katsonut hallitsevansa niitä erikoistietoja, joita tiukka omakohtainen kannanotto olisi edellyttänyt. Tämän johdosta hän turvautui puheenjohtajatoveriinsa Virpa Puistoon. Hänenkään pätevyyttään ja asiantuntemustaan ei saa väheksyä, mutta ei myöskään voimakasta halua tukea puolueen kurssia oikeiston kanssa harjoitettavasta yhteistoiminnasta.

Kuuluin Sdp:n eduskuntaryhmän vähemmistöön, joka katsoi, että toimeentulotuen seitsemättä ja yhdeksättä pykälää toteutetaan lain tasolla ja että asetuksella päätetään vain toimeentulotuen indeksistä.

Asian lopullisessa käsittelyssä vaihtoehtoa ei enää ollut ja tuin hallitusta. Vastaanhangoittelulla olisin mm. joutunut vastaamaan halusta romuttaa laki kokonaan. Toisaalta pidän ymmärrettävänä, että nyrkit savessa taistellut Marjaana Koskinen äänesti vastaan.

Toimeentulotuen perusosasta eli seitsemännestä pykälästä tuli laki, mutta yhdeksännestä pykälästä päätetään hallituksessa asetuksen tasolla. Eduskunta leikkasi päätöksellään toimeentulotukea noin 300 miljoonaa markkaa: seitsemän prosenttia asumismenoista, vuokrasta, lämmöstä ja vesimaksuista siirrettiin perusosalla katettaviin menoihin.

Lapsinormeja vähennettiin: alle kymmenvuotiailta kolme prosenttia. Monilapsisissa perheissä leikkaus voi olla useita satoja markkoja. Esimerkiksi kotitalouskoneen rikkoutuessa kerrannaisvaikutukset saattavat olla pahat.

Päätin kirjoittaa Turun Sanomiin suureksi osaksi jouluaaton numeron vuoksi. Iankaikkista kilpailua tyrkyttävien saarnojen ja uudesti heränneen kerskakulutuksen pasuunoitten takaa kuului kuin kuuluikin inhimillisiä ääniä.

Humaaneja huiluja puhaltelivat historiallisesti eriseuraiset miehet. Pääkirjoituksen paikalla oli arkkipiispa John Vikströmin vetoomus ja sisäsivuilla haastateltiin sitoutumatonta vasemmistolaista, tavallisesti kommunistiksi todettua Hannu Taanilaa. Kolmas itäisen maan viisaista miehistä oli entinen sosiaalidemokraattinen ministeri Jermu Laine, joka odottaa uutta profeettaa.

Tässä osaksi taivaallisen sotaväen viestissä on varoitus siitä, että poliittisella tasolla on vuosikaudet tehty ratkaisuja, jotka ovat vieraita työväenliikkeenkin arvomaailmalle. Tietäjien sanomaa olisi pitänyt kuulla toimeentulopäätöstä tehtäessä. Nyt otettiin heikoimmilta.

Kun joulunaika ei tätä kirjoittaessani ole vielä kaukana, muistutan erään kirjan tekstistä, jossa sanotaan: Totisesti: Sen minkä olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle.

Kirjoittaja Jukka Roos on Sdp:n perniöläinen kansanedustaja.