Vapaa-ajan toiminnan
otettava osaa säästöihin

TS/Riitta Salmi<br />Kirjoittaja säästäisi mieluummin kulttuurin kuin terveystoimen saralta.
TS/Riitta Salmi
Kirjoittaja säästäisi mieluummin kulttuurin kuin terveystoimen saralta.

Kevään korvilla eri työryhmien pitäisi saada esityksensä valmiiksi uusista säästötoimista Turun kaupungissa.

Vanhusten ja lasten tarpeista ei saa enää leikata, päinvastoin näihin pitäisi saada lisää työntekijöitä, onhan meillä työttömiä. Turha kurssittaa jatkuvasti, kun hyödyllistä työtäkin löytyy.

Valtiovarainministerikin kehotti käymään arvokeskustelua siitä, mistä säästetään siis mikä on tärkeää ja mikä vähemmän tärkeää. Vähemmän tärkeänä hän piti vapaa-ajan toimintoja.

Tarkastelen tässä toimintoja mistä voi säästää.

Kulttuurilautakunnan menot v. 1994 136 Mmk, tulot 15,6 Mmk, menot v. 1995 144,7 Mmk, tulot 16,6 Mmk, menot v. 1996 149,7 Mmk, tulot 17 Mmk.

Kalleinta tässä on kaupunginorkesteri ja teatterit per kuulija. Nämä palvelut voi yksityistää tai ostaa muualta halvemmalla.

Vanhan suurtorin korjaus on maksanut tähän mennessä 40 miljoonaa, valtion tuki 4 Mmk. Tänä vuonna 3,6 Mmk, vuonna 1999 5 Mmk ja vuonna 2000 12 Mmk.

Meillä on Helsingin jälkeen Suomen monipuolisin taidealan koulutusyksikkö. Turun taidekeskittymä laajenee kun vielä saadaan Auran Panimon kortteli uudistetuksi. Nähtäväksi jää, miten remontoi Pro Manilla säätiö? Mihin tarvitsemme näin paljon tuottamatonta ja kallista tilaa.

Säästöä olisi myös saatu jos Turun Puhelimen myynti olisi annettu kaupungin oman lakimiesosaston hoidettavaksi eikä konsultin, joka veloitti kaupasta 8 miljoonaa. Miksi Turku rahoittaa yksityistä kaljakapakkaa? Samoin kaupunki avusti koko kesän jatkuvia kesätapahtumia, jotka avustuksista huolimatta kaikki menivät tappion puolelle. Onko mielekästä satsata niin paljon terveitten ihmisten vapaa-ajan viettoon.

Turkulaisena toivoisin, että myös vapaa-ajan toiminta ottaisi osaa säästötalkoisiin.

Enemmän harkintaa menopuoleen