Juhlavuutta muualta
kuin alkoholista

Sirpa Lauttamus kirjoittaa neljännessivun uutisen otsikolla: Lasi kuohuvaa juhlistaa illan (TS 29.12.) .

Alkoholitutkijana en vain aseta kyseenalaiseksi tällaista vanhanaikaista ja tieteellisiin tosiseikkoihin perustumatonta väitettä, vaan pidän sitä kansainvälisen alkoholikaupan yhtenä petollisena propagandana.

Mehän tiedämme, että esimerkiksi viinien valmistuksessa nykyään rypäleiden tai muiden marjojen sokeria ei yleensäkään säilytetä luonnonmukaisena, vaan sokerista osa muutetaan käymisprosessilla hiilidioksidiksi (joka menee taivaan tuuliin) ja erityisesti etyylialkoholiksi, joka on myrkytystilaston tärkeimpiä myrkkyjä ja joka juotuna on voimakasta huumausainetta.

Tätä käymisprosessia voidaan biokemiaan nojautuen sanoa perustellusti kasvissokerin pilaamiseksi jätteeksi, kun se muutetaan myrkyksi ja huumausaineeksi.

Kuinka ihmeessä tällainen juoma voisi juhlistaa sellaisen ihmisen juhlaa, joka kykenee saamaan iloa ja juhlantuntua monilla muilla sellaisilla tavoilla, jotka kuuluvat luonnonmukaiseen elämään ilman aivotoiminnan sekoittamista.

Ilmari Koppinen