Kohtuukäyttö utopiaa

TS/Veikko Wahlroos<br />Muissa sivistysvaltioissa kiristetään alkoholilainsäädäntöä päinvastoin kuin meillä ; Suomessa, kirjoittaja huomauttaa.
TS/Veikko Wahlroos
Muissa sivistysvaltioissa kiristetään alkoholilainsäädäntöä päinvastoin kuin meillä ; Suomessa, kirjoittaja huomauttaa.

Sanomalehtikatsauksen mukaan joku lehti kirjoitti 8.1., että tämä järjetön holhoaminen on loputtava, on siirryttävä vapaampaan alkoholipolitiikkaan, kuten mm. EU velvoittaa.

Väitetäänpä jopa niinkin järjetöntä puppua, että kieltolain aikana muka juotiin enemmän kuin nykyään. On totta, että viinaa sai, mutta ilkeääkö joku tosissaan väittää, että silloin ryypättiin enemmän?

Nyt juottolat ovat lähes aamuun saakka auki, myös jouluna, pitkäperjantaina ym. Ulkomailta kannetaan selkä vääränä alkoholia jo nyt ja pian vielä enemmän, kunhan EU saa pakotettua vanhoillisen Suomen järkiinsä, kuten viina-apostolit saarnaavat.

Vuonna 1969 vapautui todella keskiolut, oppiko Suomen kansa kohtuulliseen oluen käyttöön? Nyt kun tullimääräykset ovat eurolaistuneet, niin tiedättekö viinamessiaat, kuinka paljon ongelmat ovat lisääntyneet? Kysykää poliiseilta, sosiaalityöntekijöiltä, terveydenhoitohenkilöiltä, turvakotien virkailijoilta, vankilaviranomaisilta, mielisairaaloiden lääkäreiltä ym. He kertovat varmasti karua tekstiä, kuinka onnelliseksi Suomi on muuttunut, kun ns. holhoamista puretaan.

Niissä maissa, joissa väitetään osattavan kohtuullista alkoholinkäyttöä, on mm. maksakirroosi melkoinen kansantauti. Yhdysvallat, Venäjä, Ranska, Saksa, Espanja, siinä muutamia maita, joissa kaikissa on erittäin huolestuttava alkoholiongelma, ja esim. Ruotsissa, ja kaikissa edellämainituissa, sivistysvaltioissa ollaan päinvastoin kiristämässä alkoholilainsäädäntöä. Mutta meillä tullaan jälkijunassa, vaikka luulemmekin kulkevamme ensimmäisten joukossa.

Nyt, kun vielä verotus muuttuu, hinta halpenee, lähes ilmaiseksi, maitokaupoista myydään pian koskenkorvanpoikien korvatippoja ja Kiteen Kirkasta, tuleehan maatilojen tuotteetkin pian myytäväksi toreilla ja turuilla.

Oletteko niin sinisilmäisiä, hyvät viinan puolestapuhujat, että uskotte suomalaisten oppivan johonkin kohtuukäyttöön?

Historia tietää monta esimerkkiä kansoista, joissa kansan moraali on tuhoutunut ylenmääräisen juopottelun seurauksena, sitäkö haluatte meillekin hyvät kuningas alkoholin opetuslapset?

Toivo Sannikka