Naturaa tulee täydentää

Kokoomuksen eduskuntaryhmän suunnittelusihteeri Elina Ussalle (TS 4.1.) tiedoksi, että suurimmalta osalta uhanalaisia lajejamme ja luontotyyppejämme puuttuu yhä kotimainen suojeluohjelma. Siksi keväisessä Natura-esityksessä oli uusia alueita, tosin vain viitisen prosenttia, 143000 ha.

Useat asiantuntijatahot osoittivat kuitenkin lausunnoissaan, että alueita on liian vähän lajien ja luontotyyppien suotuisan suojelun tason saavuttamiseksi (tiivistelmät julkaistu Suomen ympäristössä numero 154).

Lausuntokierroksella esitettiin siksi 488 lisäystä tai laajennusta. Eniten lisäkohteita esitettiin Etelä-Suomeen, missä on eniten monimuotoisuutta ja uhanalaisuutta - mutta intensiivisin maankäyttö ja suojelualueita vain kolme prosenttia maapinta-alasta.

Tietoa on - sitä tarvitsee vain käyttää. Toivon kokoomuksenkin vaikuttavan siihen, että Naturasta päätettäisiin nyt luonnontieteellisten tosiasioiden ja yhteisöoikeuden mukaan. Erityisesti oikeusministeri Kari Häkämiehellä on tärkeä rooli valvoa, että Natura -ministerityöryhmässä toimitaan Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen Santonan ja Lappel Bankin ennakkopäätösten mukaisesti. Niiden mukaan vain ja ainoastaan luonnontieteelliset perusteet sallitaan kohteita valittaessa ja rajattaessa.

Natura on loistava mahdollisuus paikata kotimaisen suojeluverkostomme puutteita EU-rahojen avulla. Tämän luulisi kiinnostavan erityisesti kokoomuslaista valtiovarainministeriä. Maamme on jo nyt saanut EU:lta Naturaan rahaa enemmän kuin on itse sen uusiin alueisiin sijoittamassa - eduskunnan lisärakennuksen 200 miljoonan markan verran.

Tapani Veistola
suojeluasiantuntija
Suomen luonnonsuojeluliitto
Helsinki