Kuvitteelliset
laskelmat raivostuttavat

Haluaisin tässä esittää muutamia faktoja sekä laskelmia, jotka ovat mielestäni ristiriidassa Virpa Puiston kirjoituksen kanssa (TS 21.12.).

Olemme vanheneva pari, joka vuosien varrella raskaalla työllä ja pienellä palkalla on rampauttanut itsensä ns. vajaakuntoisten kastiin. Saamme molemmat työmarkkinatukea ja yritämme elää mahdollisimman vaatimattomasti. Siksi myös asumme kaupungin laitamilla vanhassa omakotitalossa. Vuokra-isäntämme ei ole kiskuri, pidämmehän me hänen omaisuudestaan samalla huolta ja teemme pieniä kunnostustöitä mitä pystymme. Vuokramme on 1200 mk/kk. Tietenkin sähkö ja puut lisäksi.

Anoimme tänne muuttaessamme asumistukea, päätös oli kielteinen. 2. kalleusluokassa kahden henkilön taloudessa kahdella työmarkkinatulolla 5074 mk/kk brutto, on omavastuuosuus 1377 mk/kk. Maksamme siis itse vuokramme, eikä siihen saa minkäänlaisia sosiaalietuuksia. Sekin on kysytty. Vastauksena toimeentulotukinormi + vuokra, niin meillehän jää 66 mk/kk. Ja nyt kun 8 prosenttia asumismenoista sisältyy normeihin meillehän tulee plussaa yht. 162 mk/kk.

Jos sairastut, myös n. 8 prosenttia lääkemenoista, asiointimatkoista (meidän kohdalla 1 labra tai röntgen on 50 mk matkakuluihin) (2x19 km) sekä terveyskeskusmaksu 50 mk (3 kertaa vuosi). Eikö tämä ole köyhiltä pois?

Asiat ovat niin kuin ne ovat, eikä niin kuin niiden paperilla kuvitellaan olevan. Koska omaan mielestäni tervettä maalaisjärkeä, tulemme me näilläkin penneillä toimeen. En minä sitä valita, vaan nämä kuvitteelliset laskelmat suorastaan raivostuttavat. Käsittääkseni Marjaana Koskinen on ainoa tietämäni henkilö, joka on hyvin läheltä joutunut totuutta työnsä puolesta seuraamaan. Hyvää jatkoa hänelle yrityksissään auttaa meitä osattomia.

Köyhyys ei välttämättä laita kyykkyyn