Postilaatikoista
tehtävä matalampia

Kiitän Tapani Soinisen (TS 26.11.) antamasta vastauksesta ja selvennyksestä. Omat kokemukseni eivät kuitenkaan muuksi muutu. Mielestäni laatikoiden tukijalka olisi ihan yhtä hyvin voinut olla 20 cm:ä lyhyempi, jolloin luukun korkeus olisi tullut jo lähes ihannemittoihin. Tällöin postilaatikot olisivat palvelleet myös heitä, joilla käsien toimintakyky on heikentynyt joko sairauden tai ikääntymisen tuoman kankeuden kautta. Tämä ryhmä ei suinkaan ole pieni.

On ikävä kuulla, että juuri Invalidiliitto on hyväksynyt 120 cm:n korkeussuositukset, sillä sen jäseninä on varmasti myös em. ihmisiä. Kiistelty korkeus myös heijastuu nykyisiin ja tuleviin vammaisten ja vanhusten palvelutaloihin ja keskuksiin, vieläpä korostetusti. Tuntuu todella pahalta, kun pyörätuolikelaaja ei yllä hissinappuloihin tai ovien korttisysteemeihin ym, jotka sijaitsevat juuri noissa 120 cm:n maagisissa korkeuksissa.

Seuraava vaihe kai on, että myös valokatkaisijat, pistorasiat ja sähköiset ovien aukaisijat suositellaan samoihin korkeuksiin. Nyt ne ovat vielä noin metrin korkeudessa, juuri sopivasti kaikkien ulottuvilla.

Postille haluan toki antaa myös kiitosta. Palvelu esim. Pääpostissa pelaa moitteettomasti, josta on jäänyt pelkästään hyvä mieli. Toki olen myös tietoinen posteljoonien ottavan vastaan lähtevät postini, samoin kuin kotiavustajien käyvän kaupassa puolestani jne. Palvelut ovat erittäin tärkeitä ja hyviä, joita kaivataan lisää.

Jouko Montén