Päivän pistot -kolumni: Paavo ja Päivi

Viimeistään sen jälkeen Paavo Lipponen,56, tunnusti myhäillen, että kyllä hän on joskus kopistellut Päivi Hertzbergin,30, mattoja, oli selvää, että nyt se on menoa.

Pääministeri oli runsaat kolme vuotta sitten törmännyt sydänvuoreen eikä hän siitä enää toipunut. Paavo ja Päivi kihlautuivat jouluaattona.

Kansakunnan uusi vuosi on pelastettu, kun rakastunut pääministeri vain myhäilee. Yrmyilyt ja örmyilyt ovat takanapäin.

Vaikka Mooseksella onkin hidas ja kankea kieli, nyt jäädään odottamaan vain häitä ja ristiäisiä!

Rakkaus on hieno asia, vaikka se kohtaisi kypsemmälläkin iällä. Aina sitä ei tosin ympäristö tahdo hyväksyä.

Me muistamme kaikki, kun suomalaisen politiikan elävä legenda, valtioneuvos Johannes Virolainen parikymmentä vuotta sitten jätti 30 vuoden avioliiton jälkeen Kaarinansa ja meni naimisiin Kyllikki Stenrosin kanssa.

Tapahtumaa paheksuttiin suuresti varsinkin Virolaisen oman puolueen piirissä, minkä seurauksena tämä tipahti yhdeksi kaudeksi jopa eduskunnasta. Tosin taisi siinä seurustelu Jasser Arafatinkin kanssa vähän vaikuttaa...

Kirjailija Lasse Lehtinen muuten paljastaa Luotettavissa muistelmissaan, miksi kypsä lempi leimahti Kyllikki Stenrosin kohdalla Virolaiselle:

Kaarina, hää ko o puheopettaja, ain minnuu moittii ja sannoo, et ku sie et ossaa puhhuukkaa. Mut Kyllikki, hää sannoo ain, jot Johannes, ko sie puhutkii nii kauniist. No, kumman sie itte ottasit? Virolainen oli tehnyt retorisen vastakysymyksen Lehtiselle.

Rakkauden hiipumiseen ja syttymiseen saattaa olla monenlaisia syitä.

Monelle poliitikolle uusi, nuori naissuhde on ollut myös turmioksi. Kreikan pääministeri Andreas Papandreou joutui 1980-luvun lopulla itseään 35 vuotta nuoremman Dimitra Lianin pauloihin.

Dimitra käytti vanhenevaa ja sydänvaivoista kärsivää Papandreouta häikäilemättä hyväkseen. Hänestä tuli ikään kuin sijaishallitsija, mikä sai kreikkalaiset raivon valtaan.

Mutta Papandreou ei vastalauseista huolimatta Dimitraansa jättänyt, ennen kuin aika jätti Andreas Papandreoun. Pääministerin sydän ei kiihkeää lempeä ja raskaita työtehtäviä kestänyt. Hän menehtyi kesällä 1996.

Paavo Lipposella tuskin on sellaista vaaraa, että Päivi ryhtyisi ohjailemaan hallitusnaruja, vaikka morsian onkin kiinnostunut politiikasta ja erityisesti historiasta.

Päivi Hertzberg vaikuttaa kolmekymppiseksi hyvinkin kypsältä, tyylikkäältä ja sivistyneeltä nuorelta naiselta, joka ymmärtää reviirinsä rajat.

Paavo ja Päivi ovat pitäneet keskinäisen suhteensakin niin yksityisenä kuin se pääministerin asemassa on ylipäätään mahdollista. Haastattelujen kärttäjiä ei nykyisessä mediamaailmassa ole totisesti puuttunut.

Toivottavasti Lipponen ja Hertzberg eivät sorru mediamässäilyyn myöskään jatkossa, sillä suhteen yksityisyys on heidän ainut arvokas yhteinen omaisuutensa, jota pitäisi ymmärtää huolella vaalia.

Eduskuntavaalien lähestyessä houkutus pusi-pusi -haastatteluihin epäilemättä kasvaa, sillä ihmissuhdejutuilla ropisee ääniä paljon herkemmin kuin Emu-puheilla. Sauli Niinistökin sai viime vaaleissa tuhansia sympatiaääniä puolisonsa traagisen poismenon ansiosta.

Suomalaiset sinänsä ymmärtävät hyvin, että julkisuuden ihmiset haluavat säilyttää yksityisyytensä itsellään. Ei kansalle kaikkea tarvitse paljastaa.

Toisaalta tietyillä ihmisillä on aina olemassa taipumusta tirkistelyyn, mutta kyllä liiallista paljastusta paheksutaankin.

Kun professori Panu Rajala, nykyään kansakunnan iskelmä-ikonin Katri-Helenan tuore aviomies, kirjoitti paljastavan, mutta upean koskettavan tarinan rintasyöpään menehtyneestä vaimostaan Elina Ylivakerista, monet lukijat ovat loukkaantuneet.

Tapasin Panun ja Katri-Helenan maaherran uudenvuoden vastaanotolla. He kertoivat, että varsinkin Hämeenkyrössä on ollut aistittavissa ihmisten kyräilyäkin. Kirjaa ei myydä eikä lainata kirjastoista suurella innolla kirjan henkilöiden lähipiirissä.

Kahden ihmisen keskinäinen rakkaus ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaansa, ei katkeroidu eikä muistele kärsimäänsä pahaa.

Panu Rajalan kirjassa Enkeli tulessa on muun muassa seuraava, viiltävän kaunis lause:

Meillä oli yksi yö aikaa hyvästellä Elinan toinen rinta.

Kirjoittaja on Turun Sanomain päätoimittaja Aimo Massinen.