Veroalella ei kiertoa kuriin

TS/Timo Talus<br />Kirjoittaja huomauttaa, että mitä korkeammat tulot, sitä houkuttelevampaa on kirjata ne palkkatulojen sijasta p& auml;äomatulojen sarakkeeseen
TS/Timo Talus
Kirjoittaja huomauttaa, että mitä korkeammat tulot, sitä houkuttelevampaa on kirjata ne palkkatulojen sijasta p& auml;äomatulojen sarakkeeseen

Yleensä lähdetään siitä virheotaksumasta, että pääomaveron kautta tapahtuvasta veronkierrosta päästään, kunhan palkkaveroprosentteja alennetaan.

Veroprosentin alentaminen on miellyttävä asia, mutta valitettavasti se ei pure nykyisiin veronkiertäjiin. Jos lähtee linjaamaan asiaa, voidaan heti todeta, että palkansaajan veroprosentti nousee 28:aan osapuilleen 10000-12000 markan kuukausipalkan kohdalla riippuen vähän siitä, saako palkanansaitsija korko- ja työmatkakuluvähennyksiä vai ei.

Pienipalkkaiset eivät siis kuulu ollenkaan sen keskustelun piiriin, jossa palkkaveroprosenttitavoite on 28 eli sama kuin pääomaveroprosentti.

Keskustelu voidaan siis siirtää suurituloisten ongelmakenttään. Lehdistössä on näkynyt veroluettelotietoja todella isokenkäisistä, jotka härskisti kierrättävät ansiotulojaan pääomatuloiksi. Voi tietysti sanoa niinkin, että mitä varakkaampi ja suurituloisempi, sitä innostuneempi veronkiertäjä, koska helpotusmarginaali kasvaa, mitä ylemmäs tulonsaajaryhmissä mennään. Eli jos palkkaveroprosentti olisi normaalisti 70, ei tarvitse ihmetellä, että pääomaveroprosentti 28 houkuttelee.

Perusteluna palkkaveroprosentin alennukselle on siis, että veronkierto vähenee ikäänkuin luonnostaan. Totta kai se vähenee, mutta jos nyt palkkaveroprosentti 70 alennetaan vaikkapa puoleen, herää kysymys, loppuuko veronkierto edes siihen huojennukseen. Pahoista tottumuksista kun ei helposti pääse eroon.

Pääomaveroa voisi tietysti nostaa vaikkapa 35 prosenttiin, vaikka moisesta eivät kuulemma markkinat pidä, vaan ikäänkuin liukuvat heti ulkomaille. Voi tietysti kysyä, mennäänkö heti itään vai lähteen - naapurit eivät muuten kuulu Emu-maihin. Saksassa päin ei koskaan ennenkään ole päässyt veroja karkuun, ja veropratiisit ovat ennestään tuttu tauti.

Mutta kaipa asia on niin, että ei esim. joku Emu paljon paina, kun omaa lompakkoa polttaa.

Toivon lukijan ratkaisevan itse tykönään, miten viisasta sittenkin olisi nostaa pääomaveroa, kun muusta ei kumminkaan hyvää tule.

Hans Kronlöf