Rahaliitto ei
takaa rauhaa

TS julkaisi 27.11. otteita Aarne Saarisen uudesta kirjasta Suomi ja itsenäisyys. Tässä kirjassa Suomen kommunistisen puolueen entinen puheenjohtaja kirjoittaa mm.: On paljon viisaampaa ja inhimillisempää valloittaa muita maita pääomalla ja työn osaamisella kuin kivääreillä ja tykeillä.

Aarne Saarisen edustama rauhan aate vaikuttaa varsin kummalliselta. Se muistuttaa omituisesti niitä taloudellisia valtapyrkimyksiä, jotka olivat johtamassa mm. kahteen maailmansotaan.

Käytännössä kansojen alistaminen rahavallan keinoin on sitä paitsi usein sekin johtanut lopulta sotaan, kun tarpeeksi paljon riistoa kokeneet kansat ovat tarttuneet aseisiin puolustaakseen oikeuksiaan, kuten esim. monet kolmannen maailman sissiliikkeet osoittavat.

Eikö kaikista viisainta ja inhimillisintä olisi jättää muut maat ja niiden kansat kokonaan valloittamatta, sen sijaan että ne pyrittäisiin alistamaan joko rahavallan keinoin tai aseilla?

Rahaliitto Emua koskevassa väittelyssä on välistä annettu ymmärtää, että Suomen luopuminen omasta rahastaan edistäisi rauhaa. Todellisuudessa yhteinen raha ei ole suinkaan estänyt lukuisia sotia puhkeamasta. Eräinä esimerkkeinä tästä ovat vaikkapa USA:n sisällissota 1860-luvulla tai äskettäin käyty sota Venäjän ja Tshetshenian välillä.

Jouni Koivisto