Päättäjät töihin hoivakoteihin

TS/Jonny Holmén<br />Joulupukki ehdottaa, että jokainen kaupungin rahoista päättävä tekisi viikon töitä jossakin Turun vanhusten hoivakodissa
TS/Jonny Holmén
Joulupukki ehdottaa, että jokainen kaupungin rahoista päättävä tekisi viikon töitä jossakin Turun vanhusten hoivakodissa

Ensimmäisiä käyntikohteitani Suomen virallisessa Joulukaupungissa Turussa oli Mäntyrinne 1:n hoitokoti. Sen puhtaaksi nuohotusta savupiipusta oli mukava laskeutua asukkaita tervehtimään. Mieltäni lämmitti kovasti, kun saatoin monen ikääntyneen ja terveytensäkin menettäneen silmäkulmassa havaita aitoa joulun iloa.

Tervehdyksiini vastattiin reippaasti. Vanhat joululaulutkin sujuivat useimmilta oikein mukavasti. Kaiken kiireen keskellä henkilökunta oli tehnyt parhaansa luodakseen asukkailleen aidon joulujuhlan.

Sensijaan tontuilta pitkin vuotta saamieni raporttien valossa minun on kuitenkin heristettävä sormeani mitä vakavimmin sinnepäin, missä kaikkien Suomen Mäntyrinteitten hyvinvoinnista päätetään.

Jos minulla olisi valta ja voima muulloinkin kuin yhtenä päivänä vuodessa, määräisin heti seuraavaa: Jokainen yhteiskunnan rahojen käytöstä päättävä velvoitettaisiin viettämään joka vuosi vähintään viikko sellaisessa laitoksessa, jossa ikääntyneitä ja itsestään huolehtimaan pystymättömiä kansalaisiamme hoidetaan. Tietenkin hänet myös velvoitettaisiin olemaan mukana kaikissa työvuoroissa ja sillä palkalla, jota nykyään maksetaan. Tuona aikana heidän tulisi tarkoin tutustua siihen työpaineeseen, stressiin ja kiireeseen, jonka alla hoitohenkilökunta työtään tekee, ja tarkasti miettiä, minkälaisten päätösten vuoksi niin on.

Pätkätyössä ei eläkettä ja kesälomaa ole kertynyt, eivätkä usein osu viikonloppu tai juhlapäivät yhdessä perheen kanssa vietettäviksi.

Hoitotyö on tunnetusti raskasta. Alalle ovat yleensä hakeutuneet sellaiset henkilöt, joilla on myös todellista halua auttamiseen. Siitä varmaan johtuu, että juuri heillä on helppo teettää pätkätyötä, viilata ja höylätä ja taiteilla asiat niin, että tilastoissa näyttäisi esimerkiksi työttömyys laskevan. He eivät ole niitä, jotka ensimmäisinä iskevät takapuolta penkkiin ja nousevat barrikaadeille. Ammattiin valmistautuessa on jo opittu, mitä on vastuuntunto.

Oletteko siellä päättävissä elimissä kokonaan unohtaneet, mitä on pitkän tähtäyksen suunnittelu? Mitä hyötyä on pitkän päälle kenellekään siitä, että kaikki toiminnat ajetaan riskirajoille? Kuinka paljon vahinkoa ja turhia kärsimyksiä on asukkaille ja henkilökunnalle aiheutettava, ennenkuin saadaan palautetuksi realistiset toimintamahdollisuudet ja työn mielekkyys?

Hoitoalalla työn kohteena ovat ihmiset, jotka tuntevat, pelkäävät, itkevät, nauravat. He ovat juuri nyt myös paljolti niitä ihmisiä, jotka ovat hyvinvointimme hyvinkin kalliilla hinnalla luoneet. Usein he ovat vain sen inhimillisen kontaktin varassa, jonka hoitohenkilökunta kiireessään ehtii aikaansaamaan. Tontturaporttien mukaan se aika riittää nykyään vain välttämättömien toimien hoitamiseen ja niihinkin juoksujalkaa. Joulupukinkin mielestä he totisesti tekevät parhaansa.

Päättäjät hoi! Minä tulen käymään ensi joulunakin.

Joulupukki