Jäitä hattuun vanhoja aseita käsiteltäessä

TS/Jonny Holmén<br />Kirjoittaja muistuttaa, että jos vanhoja aseita tuhotaan summittaisesti, saatetaan samalla tuhota arvokkaitakin esineit&au ml;
TS/Jonny Holmén
Kirjoittaja muistuttaa, että jos vanhoja aseita tuhotaan summittaisesti, saatetaan samalla tuhota arvokkaitakin esineit&au ml;

Lueskelin jutun Ukko-Mauserin (TS 8.12.) luovuttajasta ja asianharrastajana totesin, että kyseessä oli Bolo-Mauser, Venäjän vallankumouksen aikaisen komissaarin ase.

Brest-Litovskin rauhanteon jälkeen v. 1918 niitä tuli puna-armeijan käyttöön ja politrukit ottivat ne arvonsa merkiksi itselleen. Kaatunut eversti on ollut ilmeisesti kyseisen rykmentin komissaari ja korkeasta sotilasarvosta päätellen vanha sellainen, paljon viatonta verta käsissään!

Aseen paikka ei ole poliisin romukellari vaan jonkun museon lasivitriini. Mahdollisesti yksityinen asekokoelma.

Yleensä vanhoja aseita vastaanotettaessa Suomessa olisi pidettävä pää kylmänä. Tänne on vuoden 1905 Grafton-jutun jälkeen tuotu kaiken maailman aseromua jo yli 90 vuoden ajan ja joukossa on todellisia harvinaisuuksia, helmiä myös. Niiden arvo voi olla yllättävän korkea Suomen rajojen ulkopuolella. Jos nämä aseet tuhoaa, voi tuhota korvaamattomia esineitä, olkoonkin, että kyseessä on ampuma-ase! Vanhalla aseella ja historialla on aina yhteys ja historiaa ei voi tuhota!

Isäni serkuilla oli aikanaan hopeasepänliike Viipurissa. Kolmisenkymmentä vuotta sitten puhui silloin elossaoleva faari minulle naureskellen, että tässä näet miehen, joka on 20-luvulla sulattanut harkoiksi mielettömän määrän FabergÐe-hopeaa! Emigrantit möivät romuna, ja minä sulatin! Hopea prässättiin uusiksi lusikoiksi koneellisesti. Hyviä lusikoita niistä tuli, 20-luvun mallistoa!

Ei pidä antaa EU-säännösten sotkea tervettä järkeä asejutuissakaan. Venäjän vallankumouksen ajan esineistö alkaa olla jo korvaamatonta tälläkin hetkellä. Autonakseliksi sulatetusta antiikkiaseesta ei liene iloa kenellekään! Haluaisin vain selittää mielipiteen muokkaajille, että tuhottu on jo tarpeeksi, lisää vahinkoja ei tarvita!

Keräilijä