Turku jälleen olutkaupunki

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Toiminta Auran Panimon Linnankadun tehtaalla aloitettiin vuonna 1885
TS/Ari-Matti Ruuska
Toiminta Auran Panimon Linnankadun tehtaalla aloitettiin vuonna 1885

Turun seudulla on vanhat perinteet panimoalalla, juuret johtavat ainakin 1500-luvulle Kustaa Vaasan ja Juhana Herttuan aikaan.

Kustaa Vaasa arvosti suuresti turkulaista olutta. Käydessään Turussa 1556 hän mieltyi siihen niin, että halusi sitä jatkuvasti Tukholmaan. Juhana Herttualta on taltioitu kolme kirjettä vouti Henrik Klausson Horn'ille, joissa kaikissa toistuu sama sisältö: Lähettäkää enemmän olutta.

Toiminta Auran Panimon Linnankadun tehtaalla aloitettiin vuonna 1885. Senaatti oli vahvistanut yhtiön säännöt 15.2.1884. Suomen vanhimmassa kulttuurikaupungissa oli tuolloin kolme muuta panimoa.

Klingelin && Co oli perustettu 1851, ja sijaitsi Itäisellä Pitkäkadulla, nykyisen LSO:n korttelissa. Se lopetti toimintansa v. 1917.

Amalienborg Oy sijaitsi Maarian pitäjän Kärsämäen kylässä. Se oli perustettu 1867 ja lopetettiin 1917. Nya Bryggeriet i Åbo - Turun Uusi Panimo Oy perustettiin Itäisen Pitkäkadun tonteille 1-3 vuonna 1871 ja lopetti toimintansa 1920. Hellas Osakeyhtiö taas perustettiin v. 1919 Amalienborgin entisiin tiloihin. Auran Panimo osti sen v. 1923, ja lopetti samalla sen toiminnan.

Jo 1950-luvulla herätettiin ajatus Auran Panimon siirtämisestä pois kaupungin keskustasta, koska Linnankadulla ei enää ollut laajentamismahdollisuuksia. Tehdyn periaatepäätöksen jälkeen ilmoitettiin lehdistössä haluttavan ostaa sopiva tehdastontti. Kun Turusta ei hakemallakaan löytynyt, päädyttiin Kaarinan kuntaan, Piispanristille, välittömästi kaupunginrajan ulkopuolelle. Kauppakirja allekirjoitettiin 17.3.1961. Ostettu alue oli n. 52000 m. Myöhemmin tehtiin mittavia lisäostoja, tehdasalueen suuruudeksi tuli lähes 20000 m.

Kesäkuussa 1968 kuljetettiin ensimmäinen oluterä tankkiautolla Linnankadulta Piispanristille ja kypsymisen jälkeen taas Linnankadulle pullotettavaksi. Toisen rakennusvaiheen jälkeen voitiin jo helmikuun lopussa 1970 ensimmäinen olut pullottaa uudessa tehtaassa. Tornitalon rakentaminen aloitettiin keväällä 1970, ja tämän valmistuttua, talossa oli 4,3 milj. litraa olutta eri kypsymisvaiheessa.

Auran Panimo siirtyi Oy Hartwall Ab:n omistukseen, ja fuusioitiin Hartwalliin 1.1.1974. Alkoi uusi aikakausi. Uuden tehtaan rakentamista jatkettiin uusin voimin. Kesällä 1973 voitiin pääkäyminen Linnankadun vanhoissa tiloissa lopettaa. Kun tornitaloa vielä täydennettiin, oli siellä kypsymistilaa kaikkiaan n. 6 milj. litralle olutta.

Seuraava rakennusvaihe, johon kuuluivat täyttöosaston ja valmistevaraston laajentaminen, sosiaali-, verstas- ja toimistotilat sekä lämpö-konetilat ja keittämö valmistui vuodenvaihteessa 1976-77.

Uudella tehtaalla oli takana varsin mittavat rakennus- ja -asennustyöt. Tehdas oli syksyllä 1977 toimiva kokonaisuus. Toiminta vanhassa historiallisessa panimossa Linnankadun varrella lopetettiin.

Kaarinan Panimo nousi 1980-luvulla alansa suurimpien tuotantolaitosten joukkoon maassamme, ja pidettiin sitä asiantuntijapiireissä myös teknisessä mielessä johtavien panimoiden joukkoon kuuluvana. Realiteetit johtivat kuitenkin toiminnan lopettamiseen syksyllä 1995. Viimeinen keitto tehtiin 31.10.1995.

Miten vanhassa olutkaupungissa on tänään? Niin sanotut ravintola-olutpanimot ovat jatkaneet oluenvalmistusperinnettä. Euroopassa nämä ovat viimeisten 20 vuoden aikana saavuttaneet vankan jalansijan. Englannissa ja Saksassa ensimmäiset tulivat 1970-luvun lopussa - 1980-luvun alussa, Skandinaviassa 1989 ja Suomessa keväällä 1993.

Turussa aloitti Seurusteluravintola Uusi Apteekki Kaskenkadulla oluenpanon 1993 ja saavutti nopeasti toiminnallaan ja tuotteillaan asiakkaiden suosion.

Seuraavat olivat 1996 Panimoravintola Herman Läntisellä Rantakadulla tyylikkäine itävaltalaisine laitteineen, ja pieni Daily News Yliopistonkadulla.

Turun Panimo Oy - Panimoravintola Koulussa vanhassa Cygnaeuksen koulussa Eerikinkadulla tehtiin ensimmäiset keitot 10.-13. joulukuuta 1997, laitteet ovat Bayerista, tunnetulta Beraplar-Härter yritykseltä.

Näin on viimeisten vuosien aikana Turussa panimotoiminnassa alkanut uusi aikakausi. Teollista valmistusta ei ole - ravintolapanimot jatkavat alan perinnettä, ja ovat saamassa oluenystävien hyväksynnän.

Nostakaamme olutmalja näiden kunniaksi!

Boris Orlo
Kirjoittaja on eläkkeelle siirtynyt Auran-Kaarinan Panimon ylipanimomestari ja tekninen johtaja. Hän toimii tänään neuvonantajana Suomessa, Eestissä, Venäjällä ja Ukrainassa.