Joulukaupunki Turku ei ole kiinni joulunpyhinä

TS/Arto Takala<br />Turun linnan tonttu ehtii nukahtaa vain aattona, muulloin joulukaupunki Turku tarjoaa joulun aikaan monenlaista ohjelmaa.
TS/Arto Takala
Turun linnan tonttu ehtii nukahtaa vain aattona, muulloin joulukaupunki Turku tarjoaa joulun aikaan monenlaista ohjelmaa.

TS:n artikkelissa viime keskiviikkona harmitellaan matkailupalvelujen puutetta joulunpyhinä erityisesti Ruotsista Turkuun laivoilla tuleville turisteille.

Ruotsin laivoista Viking Line ja Silja Line eivät kuitenkaan liikennöi jouluaattona ja joulupäivänä. Ensimmäiset lähdöt Turusta ja Tukholmasta ovat Silja Linella vasta tapaninpäivän iltana ja Viking Linella aamulla.

Sen sijaan Birka Line ja Viking Line tuovat risteilyaluksillaan joulupäivän aamuna Turkuun yhteensä 1900 vierasta. Heille on järjestetty yhdessä yhtiöiden kanssa suunniteltu ohjelma, johon sisältyy mm. vierailu Turun linnassa. Linnan ovelta ei joulupäivänä käännytetä muitakaan tulijoita.

Maakuntamuseon museoyksiköt, Turun linna, käsityöläismuseo, apteekkimuseo, merenkulkumuseo ja biologinen museo ovat aina olleet auki tapaninpäivänä. Apteekkimuseossa ja käsityöläismuseossa ovat esillä katetut joulupöydät ja niissä on myös tapanina ohjelmaa: apteekkimuseossa leikitään tapaninleikkejä klo 13 ja käsityöläismuseossa on tapaninlaulajaiset klo 15.

Tänä vuonna museoiden aukioloaikoja on lisätty. Apteekkimuseo ja Luostarinmäen käsityöläismuseo ovat avoinna myös kahtena maanantaipäivänä eli 22. ja 29.12.; maanantaithan ovat normaalisti museoitten viikottaisia vapaapäiviä, lukuunottamatta Turun linnaa, joka on avoinna joka päivä.

Lisäksi Turun museoista on tapanina auki klo 12-15 Ett Hem -kotimuseo, jossa ovat esillä katetut joulupöydät, ja taidemuseo klo 10-16, jossa on esillä Helene Schjerfbeckin näyttely.

Museoissa on aina ollut tarjolla joulunajan ohjelmaa, mutta erityisesti siihen on panostettu sen jälkeen, kun Turku julistautui joulukaupungiksi.

Linnassa avattiin jo ensimmäisenä adventtina perinteisten joulupöytien lisäksi erillinen joulunäyttely, joka on tänä vuonna ollut pääosassa valtakunnallisesti nähtävässä televisio-ohjelmassakin.

Kuralan Kylämäen ja muiden museoiden joulu puolestaan on esillä toisella valtakunnallisella tv-kanavalla. Apteekkimuseossa on joulunviettoon liittyvää nähtävää esillä jo joulukuun alusta asti.

Olennainen osa joulunpyhien ohjelmaa ovat Turun seurakuntien järjestämät tilaisuudet: jouluaattona seurakunnilla on 16 eri tilaisuutta ja joulupäivänä 22 tilaisuutta.

Parkkimäen uusi luistelukenttä on avoinna joulupäivänä ja tapaninpäivänä. Aatonaattona joulutorin ohjelmalavalla klo 18.10 vierailee Lucia, jouluaattona torin videotaululla nähdään joulurauhan julistustilaisuus Vanhalta Suurtorilta klo 12.00 ja tapanina ohjelmalavalla on musiikkiesityksiä.

Ravintoloista koko joulun ajan ovat avoinna ainakin Marinan ja Sokoksen ruokaravintolat. Myös Enkelitalo on avoinna joulunpyhinä.

Turkulaisista hotelleista ovat avoinna Arctia Hotel Marina Palace, Sokos Hotel Hamburger Börs ja City Börs, Nukkumatti Hotel, Park Hotel, Terveyskylpylä Ruissalo ja Turun Karina.

Joulukaupunki Turku ei todellakaan ole kiinni joulunpyhinä. Vieraalle on tarjolla yösijan ja ruuan lisäksi monenlaista ohjelmaa.

Yhteistyöterveisin

Juhani Kostet
Turun maakuntamuseo

Pekka Paasio
Joulukaupunki, projektitoimisto