Jouluinen kaupunki
tavoitteeksi

Sataa. Pujottelen sateenvarjoni kanssa läpi Suomen joulukaupungin keskuksen. Keskellä kauppatoria nököttää pelkistetty kuusi kymmenine valopalloineen. Kuusen oksat eivät taivu lumen alla, vaan tippuvat vettä. Taivaalla vilistää joulun kunniaksi valoshow ja valotaululla pyörivät mainokset. Aitoa joulua, ajattelen. Päähäni jää soimaan toivotus Tervetuloa Turkuun, Suomen joulukaupunkiin.

Turku julistautui Suomen joulukaupungiksi 23.11.1996. Turkua alettiin markkinoida suomalaisen joulukulttuurin kotina, onhan Turku ollut vuosisatojen ajan porttina Eurooppaan ja sen kansallispyhäköstä, tuomiokirkosta, on levinnyt kristillisen joulun sanoma jo 1200-luvulta alkaen. Keskiajalta asti on Turku myös katkeamattomana perinteenä julistanut joulurauhan kaikille kaupunkilaisille ja koko maahan.

Nykypäivän maailmassa, jossa aito, tuoksuva joulukuusi korvataan muovisella ja jossa joulu on ennen kaikkea suuri kulutusjuhla, on yhä vaikeampaa vaalia perinteitä. Vanhat traditiot hukutetaan kymmenien uusien mainostemppujen alle.

Todellinen haaste kaupungillemme olisikin ollut luoda kaupungistamme jouluinen kaupunki, ei Suomen virallista joulukaupunkia. Jouluinen kaupunki ei olisi lähtenyt mainostamaan itseään tuotteena, jonka toivotaan käyvän kaupaksi turisteille. Se ei olisi kerännyt itselleen negatiivista mainetta edes lumettomana jouluna, vaan olisi niittänyt mainetta perinteitä kunnioittavana arvokkaana kulttuurikaupunkina, jolle joulu merkitsisi enemmän kuin pelkkää mainostemppua.

Mutta jälkimmäinen vaihtoehto näyttää vieneen voiton ja Turun linnan tonttu-ukkoa myöten paiskitaan töitä joulukaupungin uusien tapahtumien onnistumiseksi. Kuitenkin joulukaupungin tori kertoi ankeaa totuutta tuona joulukuisena iltana, jolloin värjöttelin sateenvarjoni alla kummastellen hehkuvaa mainostaulua ja taivaalla kiitävää valoesitystä.

Suomen todellinen joulumaa sijaitsee huomattavasti Turkua pohjoisempana. Sinne ei edes joulupukilla ole liian pitkä matka ja sitä ei vaani vaara mustasta joulusta. Lapista löytyisi varmasti kaupunki, jossa turistit voisivat kylpeä joulun tunnelmassa ja lumessa.

Johanna Kallonen