Sosiaalidemokratia
unohtunut

Turkulainen kansanedustaja Virpa Puisto (sd) on ilmoittanut olevansa tuohtunut kritiikistä, jota on esitetty hallituksen räätälöimästä toimeentulotukilain uudistuksesta. Puisto ei pidä uudistusta huonona, koska se kuuluu osana kannustinloukkujen purkamista ( TS 11.12.97, s. 9 ) .

Minun mielestäni uudistuksella heikennetään selvästi köyhien ihmisten perusturvaa. On vaikeaa uskoa, että uudistuksessa olisi kyse pelkästään kannustinloukkujen purkamisesta, varsinkaan kun leikkaukset ja sanktiot kohdistuvat pahiten juuri niihin ihmisiin, joilla ei ole enää kysyntää työmarkkinoilla.

Entä sitten ns. koulutusvakuutuksen kakkososa, josta myös on päätetty samalla kertaa toimeentulolain kanssa. Ensimmäisessä vaiheessa tuen ehtona oli 12 v. työhistoria 18 v. tarkastelujaksolla, mutta vain 23. ikävuoden jälkeinen työhistoria otettiin huomioon. Minä jäin tämän tuen ulkopuolelle siitä syystä, että työhistoriani ulottuu 15. ikävuoteeni ja tarkastelun loppupäässä on pelkkää työttömyyttä. Kun ei ole tutkintoa ei ole työtä ja kun ei ole työtä ei ole varaa opiskella. Uudistuksessa työhistoriavaatimusta lievennettiin 10 vuoteen, mutta samalla tarkastelujaksoa lyhennettiin 15 vuoteen. Miksi näin?

Toimeentulolain uudistus koulutusvakuutuksineen ei mielestäni ole kannustinloukun purkamista vaan pikemminkin peukaloruuvin kiristämistä. Uudistus ei mielestäni vastaa niitä sosiaalidemokratian parhaimpia perinteitä, joihin koko hyvinvointiyhteiskunnan rakentaminen aikanaan perustui.

Harri Hakamäki
Turku