Työtön ei saa
koskaan erehtyä

Turun työvoimatoimistolla on käytössä vihreä paperi, työttömyydestä ilmoitus, jonka työtön saa työttömäksi ilmoittautuessaan ja joka täytyy palauttaa paperissa mainittuna aikana. Paperia palautettaessa on taas otettava mukaan uusi vihreä paperi, jossa on uusi palautusaika. Vihreät paperit palautetaan kolmen kuukauden välein työvoimatoimistoon. Jos palautus myöhästyy tai unohtuu, tai jos paperi häviää, työvoimatoimisto panee välittömästi stopin päivärahojen maksulle.

Äkisti ajatellen asia näyttäisi ihan asialliselta, mutta .. Aina sattuu väärinymmärryksiä, väärää tiedonantoa, unohdusta, paperia ei huomata antaa työttömälle tai paperi katoaa työvoimatoimistossa, inhimillisiä erehdyksiä jne. Näitä sattuu sekä työttömille että työvoimaviranomaisille.

Työvoimatoimisto esimerkiksi lähettää työttömyyskassalle ilmoituksen työttömän sairastumisesta, vaikka työtön ei ole ollut sairaana eikä ole moista ilmoitusta koskaan tehnyt. Työvoimatoimisto jättää työnhaun kirjaamatta, vaikka työtön on asian ajallaan hoitanut. Työtön voi unohtaa palauttaa vihreän paperin ajallaan. Kolme kuukautta on pitkä aika muistaa määrätty päivämäärä, koska kaikilla ei ole kotonaan toimistokalenteria, josta voisi seurata, mitä kunakin päivänä kuuluu muistaa.

Kummallista tässä suomalaisessa systeemissä on se, että teki virheen kumpi tahansa, työtön tai työvoimaviranomainen, niin aina kuitenkin työttömän rahat jäädytetään.

Työttömällekin on hyväksyttävä erehtymisen ja unohtamisen mahdollisuus siten, että asiat voidaan selvittää ja korjata kuntoon ilman rahallista rangaistusta.

Tuula Javanainen