Enestam vastaa

Toimittaja Heikki Venton Turun Sanomissa 9.12. julkaistun kolumnin (Ihmiset ja ketut rauhaan) johdosta haluan esittää seuraavaa:

Vento antaa ymmärtää, että minä olisin ymmärtänyt ihmisen vahingoittamista aseella ja tämä siksi, että moni turkistarhaaja puhuu äidinkielenään ruotsia. Uskomaton väite!

Vento jättää (tahallaan?) kertomatta, että minä en tietenkään ole hyväksynyt enkä hyväksy ihmisten ampumista. Tämän sanoin hyvin selkeästi myös Orimattilan tapauksessa.

En ole myöskään, kuten Vento väittää, sanonut, että joku muu kuin poliisi voisi valvoa yleistä järjestystä.

Turkistarhaajat harrastavat laillista toimintaa. Ns. eläinsuojeluaktivistien pitää tämä hyväksyä ja jättää heidät rauhaan. Tästä on kysymys.

Jan-Erik Enestam

En väittänyt, että ministerin lausunto johtuisi siitä, että moni tarhaaja puhuu äidinkielenään ruotsia. En väittänyt ministerin sanoneen, että joku muu kuin poliisi voisi valvoa yleistä järjestystä.

Hämmästelin ministerin lausuntoa, jossa hän langetti vastuun tilanteen rauhoittamisesta aktivisteille ja ymmärsi, että tarhaaja ampui pakenevia äärieläinsuojelijoita. Hämmästely perustui seuraaviin yleisradion tv-uutisten kysymyksiin ja ministerin vastauksiin:

Yle: Kellä on vastuu tilanteen rauhoittamisesta.

-Se kuuluu tietenkin ennen kaikkea aktivisteille.

Yle: Ymmärrättekö tätä reaktiota, että eläinaktivisteja ammuttiin.

-No tässä tilanteessa. Nythän Orimattilan tarhan kohdalla oli neljäs kerta, jolloin sinne yritettiin iskeä ja ymmärrän hyvin, että tarhaaja on epätoivoinen.

Heikki Vento