Estonia-raportti oikoo käsityksiä

Nipa<br />Kirjoittajan mielestä Estonian loppuraportti ei tuonut lisävalaistusta onnettomuuteen, mutta se oikoo kuitenkin er&au ml;itä käsityksiä ja varsinkin huhuja. - Tutkintakomissio esitteli raportin 3.12. Tallinnnassa, vas. puheenjohta ja Uno Laur Virosta ja jäsenet Ann-Louise Eksborg Ruotsista ja Kari Lehtola Suomesta.
Nipa
Kirjoittajan mielestä Estonian loppuraportti ei tuonut lisävalaistusta onnettomuuteen, mutta se oikoo kuitenkin er&au ml;itä käsityksiä ja varsinkin huhuja. - Tutkintakomissio esitteli raportin 3.12. Tallinnnassa, vas. puheenjohta ja Uno Laur Virosta ja jäsenet Ann-Louise Eksborg Ruotsista ja Kari Lehtola Suomesta.

Nyt on saatu selvyyttä, virallista sellaista, mitä tapahtui myrsky-yönä Itämerellä noin kolme vuotta ja kaksi kuukautta sitten. Paljon uutta ja jo tiedossa olematonta ei julkaistu raportti anna (lehtitietojen mukaan, virallinen lukematta), mutta oikoo kuitenkin eräitä käsityksiä ja varsinkin huhuja.

Kun nyt ei mikään media pääse herkuttelemaan miltään osin ks. raportista, niin yrityksiä ei silti puutu. Vaikka raportti yksiselitteisesti toteaa, että visiirin irtoaminen ja sen repäisemän rampin aukeaminen ja sitä kautta autokannelle päässyt vesi johtivat aluksen tuhoon, voidaan silti mediasta lukea: yllättävän suorasukaisesti komissio toteaa turman syyksi virolaismiehistön ammattitaidottomuuden.

Miten visiiri voisi olla tällä hetkellä Hangossa, jos se ei olisi ollut syy aluksen uppoamiseen, voidaan kysyä? Samoin todetaan raporttia tulkittaessa: miehistö tumpeloi melkein kaikessa. Tumpeloiko se ja mitä se olisi voinut tehdä toisin?

Se, mitä nyt olisi odottanut, ja voi loppuraportista selvitäkin, miksi aluksen koneet olivat pysähtyneet niin aikaisin? Kallistuma ei hätäsanoman antamishetkellä ollut vielä sitä luokkaa, että se olisi syy pääkoneiden pysähtymiseen. Kun ne pysähtyivät, oli aluksen kohtalo, veden ollessa autokannella, jo sinetöity. Samoin odottaisi olettamusta siitä, mitä olisi tapahtunut, jos hätäviestiä ei olisi ehditty lähettää lainkaan? Olisiko silloin ketään pelastunut? Uskon että ei.

Rauno Jokiniemi