Nitrokuskit busseissa

Raskaan liikenteen turvallisuuspaneeli oli äskettäin koolla Iisalmessa ja päällimmäisenä aiheena oli hyvin tärkeä asia, ns. nitrokuskien ja virapelikuskien työskentely erityisesti linja-autoliikenteessä ja etenkin tilausajopuolella.

Kansanedustaja Jorma Kukkonen (sd) valitti juuri tästä aiheesta sanoen: Tilausajoliikenteessä työskentelee valitettavan paljon ns. nitrokuskeja. Tässä on kysymys harmaasta taloudesta ja työn syömisestä työkykyisiltä.

Mielestäni kysymyksessä on erittäin suuri turvallisuusriski maanteillämme. Kysyn, ovatko linja-autoliikennöitsijät vastuussa, jos jotain vakavaa sattuu, kun kerran tietoisesti tällaisia kuskeja käyttävät?

Koska eduskunnassakaan ei näitä asioita huomioida, kysykäämme me linja-autoa ajoihimme tilaavat liikennöitsijältä, millaisen kuljettajan saamme. Onko hän vakituisessa työsuhteessa talossa, kunnollinen, ammattinsa taitava kuljettaja? Kysymmehän aina muutakin, esim. onko autossa kunnon ilmastointi, wc, kahvinkeitin, mikro, ym. Voihan tilaaja asettaa omat ehtonsa.

Kysy ennen kuin tilaat