Pääkirjoitus maanantaina 8.12. 1997:
Rikossyytteet varjostavat
Winnie Mandelan poliittista uraa

Winnie Madikizela-Mandela tervehti lämpimästi arkkipiispa Desmond Tutua saapuessaan torstaina totuuskomission kuultav aksi Johannesburgissa.
Winnie Madikizela-Mandela tervehti lämpimästi arkkipiispa Desmond Tutua saapuessaan torstaina totuuskomission kuultav aksi Johannesburgissa.

Etelä-Afrikan apartheid-politiikan vääryyksiä tutkiva totuuskomissio sai viime viikolla käsiteltäväkseen tähän asti suurinta julkisuutta nostattaneen tapauksensa, kun presidentti Nelson Mandelan entinen puoliso Winnie Madikizela-Mandela saapui torstaina vastaamaan syytöksiin osallisuudesta pahoinpitelyihin, murhiin ja kidutuksiin.

Yli 30 todistajaa kertoi raakuuksista, joiden avulla Mandela ja hänen henkivartijaryhmänsä, Mandelan jalkapallojoukkue, pitivät valtaansa yllä Johannesburgin esikaupungissa Sowetossa 80-luvun loppupuolella. Odotetusti Mandela kiisti syyllisyytensä ja tuomitsi todistajien lausunnot naurettavaksi poliittiseksi ajojahdiksi.

Vaikka eräiden todistajien lausunnot ovatkin ristiriitaisia ja hämäriä, komission puheenjohtajan, arkkipiispa Desmond Tutun, toteamus jos Winnie Mandela puhuu totta, yli 30 muuta ihmistä valehtelee, kuvaa hyvin Mandelan maineenpuhdistusyrityksen onttoutta.

Totuuskomission kuulemat todistajalausunnot paljastivat yhtenä rotusorron vastaisen taistelun keulakuvista tunnetun Winnie Mandelan toiset kasvot. Maailmalle on välittynyt kuva valtaan sairastuneesta naisesta, joka on valmis tarttumaan väkivaltaan hiljentääkseen toisinajattelijat ympärillään.

Winnie Mandelan vereen tahrautunut maine varjostaakin nyt synkästi hänen poliittisia pyrkimyksiään. Mandela on ehdokkaana Afrikan kansalliskongressin ANC:n varapuheenjohtajaksi, joka valitaan tässä kuussa. ANC:n johtajat kiirehtivät sunnuntaina lupaamaan, että he estävät Mandelan valinnan. Myös hänen poliittisen voimansa tukijalka, ANC:n naisjärjestö, empii pysymistään Mandelan takana.

Mandela ei silti ole menettänyt kannattajajoukkoaan. Sowetossa hän on uusista paljastuksista huolimatta yhä rotusorron vastaisen taistelun sankari, eikä hänen kärsimyksiään ole unohdettu. Nelson Mandelan istuessa 27 vuoden vankeusrangaistustaan Winnie Mandela oli jatkuvasti turvallisuuspoliisin hampaissa. Myös köyhä musta väestö luottaa Mandelaan, joka taitavasti ja ärhäkästi esiintyy heidän oikeuksiensa puolestapuhujana.

Juridisestikaan Mandelalla on tuskin pelättävää. Totuuskomissiolla ei ole tuomiovaltaa, mutta se voi luovuttaa tietonsa poliisille syytteen nostamista varten. Totuuskomissio voi tosin myöntää armahduksia, mutta rikkomuksensa kiistänyt Mandela ei sellaista ole anonut.

Vaikka todisteet riittäisivätkin saattamaan Mandelan oikeuden eteen vastaamaan syytöksiin, todennäköisesti hän tulee selviytymään kuivin jaloin. Etelä-Afrikan kuohunnalle alttiissa poliittisessa tilanteessa suositun Mandelan tuomitseminen on liian suuri riski otettavaksi.