Vastuuttomia ovat
poliitikot

Valtakunnan lehdistössä käsitellään palomieslakkoa hämmästyttävällä yksimielisyydellä, varsinkin pääkirjoituksissa. Palomiehiä edustava Suomen Palomiesliitto julistetaan taustoja kunnolla tuntematta tietämättömyyden syvällä rintaäänellä syylliseksi joukoksi vastuuttomia henkilöitä.

Esimerkiksi Ilta-Sanomat pääkirjoituksessaan 29.11.97 esittää palomiesten koettelevan yhteiskunnan sietokykyä. Asia voitaneen esittää myöskin kääntäen - yhteiskunta (lue poliitikot) ja kuntatyönantajan edustajat koettelevat palomiesten sietokykyä.

Samaisessa pääkirjoituksessa toimittaja väittää, että KTV:hen jääneet palomiehet olisivat pitäneet SPAL:oa hajoittajajärjestönä. Tämä ei ainakaan Turussa pidä paikkaansa. Eri liittoihin kuuluvat ihmiset tekevät työtä yhteisiksi koettujen etujen ajamiseksi. Edelleen toimittaja esittää, että suurissa kaupungeissa luulisi olevan töitä, joita ikääntyville palomiehille voitaisiin tarjota pelastustyön käydessä liian raskaaksi. Mitä ihmeen töitä? Missä ovat kyseisen toimittajan silmät ja korvat? Suuretkin kaupungit pyrkivät vähentämään koko ajan henkilökuntaansa sekä supistamaan toimintojaan.

Myös Turun Sanomien pääkirjoitus 29.11.97 on hengeltään työnantajamyönteinen sekä mielipiteitä ohjailemaan pyrkivä. Esimerkiksi väite, etteivät palomiehet saaneet viime lakossa myötätuntoa, eivätkä ilmeisesti saa sitä nytkään, lienee päätoimittajan oma pikku ajatelma. Ainakin minä ja useat ystäväni (ei paloalalla työskentelevät) ovat todenneet aivan päinvastaista. Yleisesti on erilaisissa keskusteluissa todettu palkan hämmästyttävä pienuus työssä, joka toisinaan vaatii jopa oman henkensäkin riskeeraamista.

Sisäasiainministeriön pelastusosaston pelastusylijohtaja Pentti Partanen vetoaa SPL:oon suojatyöryhmien saamiseksi palolaitoksille. Sinänsä aivan oikea vetoomus - osoite vaan on väärä, ainakin osittain. Miksei Partanen vetoa kuntatyönantajiin, että edes asiallisesti neuvoteltaisiin palomiesten varsin kohtuullisista vaatimuksista palkkaus- ja työaikajärjestelyissä. Jos KT olisi tämän neuvottelun asiallisesti käynyt, lakkotilannetta ei tällä hetkellä olisi. Toinen kohde Partasen vetoomuksille olisi Kunnallinen eläkelaitos, joka palomiesten eläkkeistä osaltaan päättää.

Palomiehiä syytetään vastuuttomiksi oman edun tavoittelijoiksi. Itse näen vastuuttomimpina ihmisinä poliitikot, jotka vastoin asiantuntijoiden näkemyksiä nostivat palomiesten eläkeiän, eivätkä ole vieläkään valmiita tunnustamaan virhettään. Palkkauksenkin he ovat onnistuneet ajamaan lähes minimiksi.

Nyt käynnissä olevan työtaistelun aikana toivon sydämestäni ihmisten elävän monin verroin tavallista varovaisemmin. Toivon ihmisten myös iltarukouksissaan pyytävän kaikille turvallista ja rauhaisaa elämää sekä lakkoneuvottelijoille, pöydän molemmille puolille erikseen, runsaasti viisautta ja hyvää tahtoa. Niin minäkin teen.

Erittäin huolissaan ihmisten ja oman turvallisuutensa puolesta, ei lakossa oleva paloesimies

Seppo Korhonen
Turun palolaitoksen
henkilökunta
KTV ry:n puheenjohtaja