Röntgenien yhdistämiselle ei tarvetta

Turun kaupungin talous on huonossa tilassa ja ikäänkuin viimeisessä hengenhädässä säästöihin vedoten syntyy päähänpistoja, joita ryhdytään harkitsemattomasti ja perusteetta toteuttamaan. Viimeisin hanke on röntgen-, laboratorio- ja kuntoutustoiminnan yhdistäminen Tyksiin. On vedottu päällekkäiseen toimintaan, mutta toimintamme on jo pitkään ollut porrastettua, ei siis päällekkäistä.

Mikä on syntyvä säästö? Meillä ei ole raskasta hallintoa, josta voisi karsia; ylilääkärimme ovat täyspäiväisiä käytännön työläisiä. Ei ole mittavia hankintoja, joita suuret mammuttiyksiköt saisivat halvemmalla. - Totta, palkat ja käyttömenot säästyvät, mutta vastaavasti jokaisesta perusterveydenhuollon tutkimuksesta joudutaan jo maksamaan Tyksille.

Kotiin jaetaan lehdyköitä, joissa kilpaa luvataan kehittää perusterveydenhuoltoa. Näinkö? Viemällä omat perustutkimusmahdollisuudet.

Röntgen-supermarket ei välttämättä ole toimivin eikä taloudellisin vaihtoehto. Yhteistyötä voi tehdä Tyksin kanssa ilman fuusiotakin. Valtavat kuvantamisyksiköt ja laboratoriot ovat huonosti hallittavissa. Yhtään laskelmaa, yhtään konkreettista lukua ei ole osoitettu syntyvistä säästöistä.

Ruokahuollon yhdistämisestä luovuttiin työpaikkojen menettämisen pelossa. Onko nyt tarkoitus uhrata yli sadan terveydenhuollon ammattilaisen työpaikat, näivettää laboratorio-, kuntoutus- ja röntgentoiminnat pikku hiljaa ja sitoa näin myös muiden yksiköiden kädet?

Asioita puuhastellaan suljettujen ovien takana ilman avointa keskustelua, kuten niin monasti aiemminkin Turun terveydenhuollossa.

En ole ensisijaisesti huolissani työpaikastani, vaan tulevana turkulaisena eläkeläisenä kehityksen saamasta suunnasta.

Eira Pekola, radiologi