Greenpeace oman
roolinsa vanki

Suomen Greenpeace lopettaa toimintansa luki viime perjantain TS:ssa. Syynä ovat Matti Wuoren mukaan mm. jäsenmäärän lasku ja se, etteivät suomalaiset ole todella kiinnostuneita ympäristöstään, varsinkaan maailmanlaajuisista ympäristöuhkista.

Liityin aikanaan tähän yhdistykseen, koska pidin sen tavoitteita erittäin tärkeinä ja hyvinä. Olin tyytyväinen, kun yhdistys sai positiivisia muutoksia aikaan. Osallistuin myös muihin avustuksiin, joita Greenpeace pyysi.

Yhdistyksen toimintatapa alkoi kuitenkin vähitellen ärsyttää. Töitä tehtiin hyvien asioiden puolesta, mutta toimintatapa jatkui samanlaisena, vaikka tuloksia jo syntyi. Yhdistys toimii kuten muutamat muutkin rääväsuut, jotka ovat jääneet oman roolinsa vangiksi eivätkä enää kehity. He laulavat vanhaa valitusvirttään, vaikka maailma on muuttunut. Huomiota herättävästä viestinnästä pitäisi siirtyä kannustavaan ja ohjaavaan keskusteluun.

Ympäristöarvot ovat nousseet Suomessa; senhän kuulee ja näkee joka paikassa. Maailmanlaajuisista uhkista ollaan enemmän huolissaan kuin aikaisemmin. Käytännön toimenpiteet vain vievät oman aikansa, koska kysymys on vaikeasta asiasta. Nuoret ovat hyvin valveutuneita ympäristöasioissa ja valistavat myös vanhempiaan. Tältä pohjalta voisi kuvitella, että yhdistyksen jäsenmäärä olisi noussut, kun maksutkin olivat melko pienet.

Onkohan Greenpeace uskaltanut ollenkaan katsoa peiliin? Miten paljon yhdistyksen oma toimintatapa on vaikuttanut jäsenmäärän laskuun? On kovin tavanomaista ja helppoa syyttää muita: me olemme hyviä, te olette huonoja.

Suomessa monet perusarvot ovat kohdallaan ja siksi rohkenen väittää, että Greenpeacen toiminnan Suomessa lopetti yhdistyksen oma toimintatapa, joka ei sovellu suomalaisille.

Entinen jäsen