Miksi autoilijat
eivät kapinoi

Turun Sanomissa oli uutinen autoalan seminaarista Helsingissä ja samalla sivulla artikkeli otsikoltaan Autoilija - verottajan suosikki (TS 13.11.). Seminaarissa puhunut valtiovarainministeriön virkamies Heikki Kuitunen kertoi mm. ensi vuoden bensiinin ja dieselöljyn hinnankorotusten johtuvan yksiselitteisesti valtion verotuottojen lisätarpeella.

Kuitusen mukaantieliikenneverotuksen henkilöautopainotteisuus ei johdu ilkeydestä tai henkilöautovastaisuudesta, vaan, että on uskottu kansantaloudelle olevan vähiten haitaksi, jos verotuksen tuottopaineet suunnataan henkilöautoilun eikä muun - hyötyliikenteeksi kutsutun - liikenteen suuntaan.

Kansalaiset saavat siis näillä näkymin vast'edeskin maksaa itsensä kipeiksi autoistaan ja niillä liikkumisesta.

Tuntuu ihan siltä kuin autoilua koskevista verotusehdotuksista myös päätettäisiin käytännössä yksin valtiovarainministeriössä. Hallitus ja edusväkemme Arkadianmäellä eivät - liekö poliittisista mukavuussyistä ja lojaalisuudesta virkamiehiä kohtaan - näytä milloinkaan asettuvan muulle kannalle.

Onko niin, että autonomistajat ovat kuin jokin yhteiskunnan ulkopuolella oleva, peltisissä lehmissään kököttävä kansanosa, joka ei pysty ollenkaan pitämään puoliaan, ja jota verottajalla on saavutetun edun kaltainen rajoittamaton oikeus rahastaa mielin määrin.

Matti Isotupa