Kalankasvatus pilaa luontoa

Taisi siinä meritaimen punastua häpeästä, kun entinen meritaimentoimikunnan sihteeri Erkki Tabell yltyi kehumaan tätä väriaineilla ja antibiooteilla dopattua kirjolohta (TS 16.11.).

Olisi todella kaikkien jo hyvä tietää minkälaisesta kalasta on kyse ja mitä sen kasvatus ympäristölleen aiheuttaa. Niissä paikoissa, jonka lähelle näitä broiler-kalojen kasvatusaltaita on ilmestynyt, rannat kasvavat levistä umpeen ja syvemmältä kuolevat mustaksi ja haisevaksi mössöksi.

Miten voi kukaan suositella tätä epäluonnollista ravintoa syötäväksi kerran viikossa? Itse en suosittele kirjolohen käyttöä ravinnoksi edes kerran vuodessa. Jos pitää hyvästä kalaruoasta, syödään ja suositellaan syötäväksi vapaissa vesissä elänyttä ja sieltä pyydettyä kalaa.

Tarkoituksenmukaista olisi tietysti velvoittaa kalankasvattajia käyttämään sellaisia allaslaitteita, joista ei luontoon kulkeutuisi sinne kuulumattomia aineita. Kun tiedän tämän toiveen turhaksi, päädyn suosittelemaan nykyisten kasvatusaltaiden hävittämislaitteita, niistä kokonaan luopumista.

P. Luukkonen