Kiinteistönvälittäjä -
myös ihminen?

Yli 96 prosenttia Turussakaan kiinteistönvälittäjien kautta tehdyistä asuntokaupoista ei johda kuluttajavalituksiin. Monien toimistojen kohdalla tyytyväisyysprosentti on vieläkin korkeampi, vaikkei kukaan toki täydellinen olekaan. Tiedotusvälineitä seuraava saattaisi luulla, että luvut ovat päinvastaiset ja että valitustulva koskee kaikkia yrityksiä.

Toisaalta vaikka tuotteeseen tai palveluun pettyneitä olisi vain yksi sadasta, on ikävä kokemus hänelle vähintäänkin sataprosenttinen. Muiden tyytyväisyys ei häntä lohduta.

Tavallisen perheen lähes koko varallisuus muodostuu asunnosta. Siksi sen myynnistä ja ostosta nousevat pienetkin kysymysmerkit merkitsevät enemmän kuin epäonnistunut päivittäistavarahankinta tai luvattua latteammaksi jäänyt viihde-elämys. Kiinteistönvälittäjän on otettava tämä seikka toimissaan huomioon.

Kiinteistönvälitys on siitä poikkeuksellinen kuluttajiin kohdistuva ala, että myynti on kaksisuuntaista. Tärkeintä on myyntitoimeksiantajiin suuntautuva välityspalvelujen markkinointi. Palvelumarkkinoinnin onnistuttua kuvaan astuu myyntikohteiden kauppaaminen ostajille. Näin jokaisessa kaupassa välittäjällä on vähintäin kaksi asiakasta, joista molemmat koettavat tehdä kannaltaan edullisen kaupan.

Suomessa välityspalkkiot ovat kansainvälisesti ottaen pieniä, mutta välittäjän vastuu suuri. Jotkut patistelevat kuluttajia tekemään vain kuukauden myyntitoimeksiantoja, vaikka keskimääräiset myyntiajat ovat kuutisen viikkoa.

Moniin muihin aloihin verrattuna yksittäiseltä työntekijältä vaaditaan monien juridisten, taloudellisten, teknisten ja etenkin sosiaalisten asioiden kykyjä.

Kiinteistönvälittäjän työviikko ei rajoitu 40 tuntiin. Ilta- tai sunnuntailisiä ei tunneta, vaan ruokakassin paino riippuu tehdyistä kaupoista ja kännykän aukioloajoista.

Kiinteistönvälittäjän työmaa osuu monesti myös murhenäytelmien keskelle, kuolinpesien ja hajoavien perheiden omaisuutta rahaksi muuttamaan.

Työ on joskus kovaa, mutta useimmiten antoisaa, kun pääsee iloitsemaan asiakkaiden asioiden edistymisestä. Silloin unohtuu sekin pieni ryhmä, jolla ei ole aikomustakaan hankkia esiteltävän tapaistakaan asuntoa, mutta joka katsoo velvollisuudekseen kierrellä pilkkaamassa toisten koteja.

Työ kaikkine puolineen aiheuttaa sen, että henkilökunnan vaihtuvuus alalla on suurta. Kuulemani mukaan joskus on toiminut yrityksiä, joiden työntekijät kestivät talossa ja alalla alle vuoden.

Turussakin on silti lukuisia välittäjiä, jotka ovat tehneet työtään vuosia, jopa vuosikymmeniä. Suurin osa heidän toimeksiannoistaan ei tule postiluukusta eikä ostolupauksina vaan entisten asiakkaiden suosituksina, mikä ei kuluttajavalitusten ristitulessa varmasti onnistuisi.

Mika Reinikainen on turkulainen kauppa- ja teollisuusministeriön laillistama kiinteistönvälittäjä, ekonomi ja perheenisä.